2009. augusztus 15.
#12001 + (268/73,93%) [X]

Xavier: feltettem a vistát
Yvon: tényleg?
Xavier: aha
Yvon: és milyen?
Xavier: király, jól működik
Xavier: pill
Xavier: restart

megosztás: facebook, twitter

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned.
név:

url:

hozzászólás:


#1 - deckard - 2009. augusztus 15.
A Vista egy 3(!) éves bughalmaz. Véletlenül sem Linux, inkább warezoljunk egy vén, szar Vistat...
#2 - PMester - 2009. augusztus 15.
Elolvastam, látom, van egy hozzászólás. Első gondolatom: "Tuti az lesz, hogy tegyen fel linuxot" Mondjuk Vegitától vártam.
Mellesleg egy évig használtam Vistát, igaz, rögtön az sp1 került fel, de soha semmi bajom nem volt vele. Viszont amióta fent van a 7, nem is értem, hogy használhattam eddig mást.
#3 - mnmlst - 2009. augusztus 15.
PMester: en is pont igy vagyok ezzel. mar keresem a lehetoseget, hogy hogyan fogom upgradelni a pistat 7esre, de mondjuk akkorra mar az asszony fogja orokolni a lapost, mert addigra en biza egy macbook pro-t veszek :)))
#4 - tetra - 2009. augusztus 15.
Nem értem. Az "asszony" mint tulajdon és a mac mint tulajdon hogy jöhet össze? Ez ilyen kész átverés?
#5 - deckard - 2009. augusztus 15.
Mac OS X ugyanolyan szar, mint a Windows, a különbség annyi, hogy sznob leszel tőle és veszel egy méregdrága alma logot. A Linux mindenben veri! Windows 7 sem lesz megváltás, ugyanazon az elvault, rossz működési elven alapul, mint a Windows XP, Vista! Az egész kernelt a nulláról újra kéne írni. Egy normális memóriakezelést nem tudnak még mindig tenni a Windows-ba. 2009-ben ez hatalmas szégyen! De a sok pistike úgyis lewarezolja és feltelepíti.
#6 - tetra - 2009. augusztus 15.
Értem, tehát pistike leszek, ha levarezolok egy rendszert, amin futnak azok a programok, amiket használok? Jaj, csak nem találtam valamit amiben veri a linuxot a win és a macos? Szélesebben kéne látni, nem?
#7 - bigmac - 2009. augusztus 15.
Mindig csak a Linux. L'IT pour l'IT. :P
#8 - deckard - 2009. augusztus 15.
tetra:
Melyik program hiányzik annyira, hogy letöltöttél egy Windows-t? Azt ne mondd, hogy MS Office! Én 2006 eleje óta CSAK Linuxot használok, sosem hiányzott a Windows, ha ki akartam próbálni egy programot ami nem volt Linux-ra akkor futtatam Wine-on. A másik az, hogy én a pistike alatt azokat értem, akik nem tudnak más rendszerekről és nem is akarnak tudni, mert az nem olyan, mint a drága, kivénhedt XP-jük, ezért inkább mindent warezolnak. Ezekre kéne ráküldeni a BSA-t. Mielőtt valaki rákérdezne, hogy van-e illegálisan beszerzett szoftverem, arra a válaszom az, hogy csak ingyenes programokat használok!
#9 - PMester - 2009. augusztus 15.
Akkor egy kis történet...
Van egy elrontott programom, sose fejeztem be, és egy kattintással le tudom fagyasztani a gépet. XP meg Vista meg is fagyott mindig, ahogy kell. Multkor kipróbáltam win7 alatt is, mondom megnézem, hogy néz ki a kékhalál. Kijött egy üzenet, hogy xy program leállt, kiírta, hogy melyik processzormag fagyott meg. Ezután rákattintottam az ok gombra, a procimag újraindult, kiírta, hogy melyik memóriacímeket kellett törölni, a többi mag, meg a memória többi része pedig adig átvette a windowst és a futó programokat. Tud ilyet a linux? Ne kamuzzatok! :D
#10 - deckard - 2009. augusztus 15.
PMester:
Tud, ha nem hiszed, akkor megnézheted a forrását, megengedett! A Linux kernel sokkal fejletteb, mint a Windows kernel, ezt minden informatikához kicsit is konyító ember elismeri.
#11 - deckard - 2009. augusztus 15.
Egyébként érdekes is lenne, ha nem tudni, mivel akkor a szervereken nem +90%-os részesedése lenne és nem Linuxot futtatnának a világ legerősebb gépei.
#12 - tetra - 2009. augusztus 15.
Csak szép sorjában.

Én a gépet három dologra használom, általában egyszerre: netezek (ez teljesen rendszerfüggetlen), programozok (ez is nagyjából) és játszom (ez viszont kifejezetten windowsos, mivel a gép elég nagy kapacitása szükséges a csili-vili 3d-s cuccokhoz, nem lehet csak úgy emulálni alá a win-t). Szóval van egy ok (+ hogy ezt szoktam kiskoromtól, na nem mintha nem tudnék alkalmazkodni, de feleslegesen minek?), hogy miért windows, és nincs ok, hogy miért linux. Nekem a win sem szarakszik érdekes módon. Ha valaki törődik a gépével akkor a rendszer másodlagos.

"A Linux kernel sokkal fejletteb, mint a Windows kernel, ezt minden informatikához kicsit is konyító ember elismeri."

Konyítok kicsit hozzá, de mivel nem láttam még se a linux se a windows (ez utóbbit te se azt hiszem) kerneljének a kódját, ezért ezt inkább hagyjuk ki a beszélgetésből.

A legerősebb gépek alatt a szuperszámítógépeket érted (ami ugye nem reprezentatív mert egészen célhardver) vagy a nagy szervereket? Mert addig ok, hogy az otthoni PC-szerveren linux fut, oda az a legjobb megoldás, de az igazi nagygépeken inkább valami fizetős UNIX-ot keresnék vagy egyéb, professzionális cuccot. Esetleg VMS-t, ha Alpha gépekről van szó. (igen, sok helyütt használnak VMS-t még, pl a melóhely központi szerverein... felüdülés volt az uncsi make-scriptek után DCL parancsfájlokat látni mint fordítási utasítások...)
#13 - second2 - 2009. augusztus 15.
Sok hülye linux-os user...
(nem arra gondolok, aki linux-ot használ, hanem aki folyton csak azt mondja "linux a jó, windows a szar)

Windows a legelterjedtem op rendszer, ha olyan szar akkor hogyhogy mindenki azt használja?

Vista sem annyira rossz, van 2-3 ismerősöm, akinek vista-ja van, és teljesen meg vannak elégedve vele, csak kell hozzá egy jó gép, aztán tényleg 100%-os.
#14 - Vegita - 2009. augusztus 16.
#13 rakj mar ra nekem egy ati drivert vistara ugy, hogy elinduljon a catalyst 60 secnel hamarabb. (Es mindezt vedd videora)
"Windows a legelterjedtem op rendszer, ha olyan szar akkor hogyhogy mindenki azt használja?" <-- ahogy Kinaban elnek a legtobben, megse a kinai rendszer a legjobb es legemberbaratabb.
Vista/win7: elinditom mplayert es kikapcsolnak az asztalhatasok? Ha nekem kde4 ezt csinalna, dobnam ki a kukaba. Windows help hasznalhatatlan, elentetben a man-okkal, nincs egy olyan user, akinek van joga a rendszerfajokat modositani (a virusoknak erdekes modon van erre joga), ramhasznalat kesz katasztrofa.
es szerintem sose fogsz windowsra 5 perc alatt egy paranccsal/ max 7 clickkel filmlejatszot, filmvagot, audio editort, youtube downloadert es daemontools klont reklammentesen, fuggsegekkel egyutt leszedni.
(a parancs: apt-get(/yum/zypper/*) install mplayer kaffeine audacity avidemux-qt acetoneiso (vagyhasznalghatod aptitude/yum/zypper search audio-t, es akkor meg megse emlitettem grafikus klienseket))
A fonti programok pedig audacity kivetelevel mind max 0.5 secet vesznek igenybe, hogy elinduljanak (qt4esek kde4.3on).
Egyebkent a win7 meg a widget asztalra kidobalasat kiseretetiesen hasonloan oldotta meg mint a kde4, egyedul forgatni nem lehet, de meg az ikonok is ugyanazok. KDE4 pedig hamarabb volt (4.0 released @ 2007 jan, elotte alpha)
#15 - deckard - 2009. augusztus 16.
Annyira imádom mikor a Win userek azzal jönnek, hogyha nem telepítenek minden szart a Windows-ra, akkor ugyanúgy gyors lesz. Ez így nem igaz, mivel a Win regisztrációs adatbázisa mindenképpen jelen lesz, tehát minden program telepítésével lassul a Windows sebessége!
Én pl mindig felrakom a Firefox teszt verzióját, mert egyrészt hajt a kiváncsiság, másrészt bugreportokkal tudom segíteni a fejlesztést. Win alatt erről akkor le kéne mondanom, hogy gyors legyen a rendszerem?! Mert ugye minél kevesebb program annál gyorsabb... Linux ezzel szemben ugyanolyan gyors marad.
Ami a programozást illeti, az én személyes kedvencem a QDevelop cross-platform.
PC-t nem játékra találták ki, ott van erre a célre az Xbox360, Nintendo Wii, PS3, PSP, Nintendo DS meg még sok más konzol. De, ha mindenképpen PC-n akarsz játszani, akkor vess egy pillantást az appdb.winehq.org oldalra, egyre több játék futtatható Linuxon és ugye a Wine nem virtuális gép.
Igaz, hogy még nem láttam a Windows kernel forráskódját, viszont azzal tisztában vagyok, hogy rengeteg dolgot emeltek át a DOS kódjából a Win kódjába. A DOS-t pedig a készítője is összecsapott rendszerként jellemezte. A Linux kernelt viszont rengetegen elismerik, biztos azért mert egy gané az egész. Plusz a nyílt forrás előnye, hogy aki akar az javíthatja, írhat hozzá kódot, amit elküld a fejlesztőknek, akik átnézik és, ha megfelelőnek találják, akkor felhasználják.
Legerősebb gépek alatt a szuperszámítógépeket értem, mivel azok a legerősebbek. Ha nekem nem hiszel, akkor top500.org és nézd meg, hogy mit használnak az atomerőművek. Legfőképpen SUSE Linux Enterprise Server, Compute Node Linux, Red Hat Enterprise Linux oprendszerekkel találkozol a leírásokban. Ezek valóban fizetősek, de a nyílt forrású Linux kernelt használják. Egy zárt op.rendszert a legnagyobb amatőr sem telepít szerverre, mivel a nyílt forrás sokkal dinamikusabban fejlődik, de ezt már leírtam. A sima szervereken pedig általában a Debian-t használják, ami az ingyenesek közül magasan a legjobb. A leírt dolgok szerintem sokat elmondanak arról, hogy melyik is a jobb rendszer, mivel ahol tényleg szükség van egy op.rendszerre oda Linuxot telepítenek, és nyilván az sem véletlen, hogy általában a Linux felhasználók meg vannak elégedve a rendszerükkel, ezzel szemben a Win felhasználók nagy általánosságban orrba-szájba szidják a Windows-t és annak fejlesztőit.
#16 - Vegita - 2009. augusztus 16.
Amellett azt kell, hogy mondjam, annak ellenere, hogy linuxot hasznalok, a windows kernel binaris kodjabol elso ranezesre ugyanannyit ertek, mint a linux kernel forraskodjabol, a gentoon a kernel config reszen viszont lattam baratsagos dolgokat, amik igencsak megmutattak a linux kernel fejlettseget.
A masik oldalrol viszont azt kell hogy mondjam, hogy a kernel panic igenis gyakoribb problema nekem, mint a BSOD volt xp hasznalatom eleje ota. nvidia driveren meg genkernelen kivul eddig barmihez hozzanyultam ami kernellel kapcsolatos, kernel panic lett a vege, ha meg a genkerneles gentoo vinyom bent van, akkor a linux telepitocdk (csak a telepitok boot utan) fedora, suse debian mind kernel panic. Lehet hogy vmit tokre kovetkezetesen elrontottam, de a kernel panic van olyan zavaro es visszakeresheteten, mint a "*.exe hibat eszlelet blabla hibajelentes kuldese"
Ennel melyebben nem ertek hozza, de kernelen kivulnem szokott gondom lenni. Xorgot pl mar fold alol is beallitom.
#17 - second2 - 2009. augusztus 16.
#14

catalyst-ról sosem hallottam, de érdekes, hogy ahány gépen vista volt (hetente találkozok vistaval) nem volt bajom, én gépemre nem kéne, maradok az xp-nél, de ha választanom kéne, hogy linux a gépre, vagy semmilyen gép, akkor biztos utóbbit választanám.
De most ne windows vs linux vitázzunk, engem sem lehet meggyőzni, meg úgy nagyjából senkit sem, csak vesztegetjük az időnket.
#18 - tetra - 2009. augusztus 16.
Mint említettem, szuperszámítógép nem számít, mivel az CÉLHARDVER, így nem igazán jellemzi az oprendszer jóságát, illetve otthoni használhatóságát. A PC-t nem játékra találták ki, de nem is filmlejátszásra, fotosoppolásra vagy internetezésre (nem is volt még inet). A PC-t számítások elvégzésére találták ki. És akkor most mi van? Minden tevékenységemhez használjak célgépet, mert a linux nem képes megcsinálni VALAMIT, és akkor az nyílván már hülyeség is. Értem.

A nyílt forrásról meg csak annyit: Firefox. Mindent elmond e szó, de te úgyse fogod érteni. Ezek után a linux sem lehet kevésbé gány munka.

Nemmellesleg, mint látható általában a linuxosok szídják a win-t, nem a winesek. Én a linuxot sem szídom (az egyetlen rendszer amit zsigerből gyűlölök az az apple mindenféle terméke, az iTermékek), csak rá kéne jönni, hogy nincs egy és ultimate megoldás.
#19 - Vegita - 2009. augusztus 16.
#18 i* tenyleg szar, apple sucks hard.
Nyilt forraskodu programok kozulsztem a gtksok fele ugy szemet ahogy van (firefox openoffice), de a qt4-es nyit programoknal nincs jobb a vilagon. Ha neked system monitor (ksysguard) vagy bongeszo (konqeror) nyilik meg max 0.5sec alatt (vagy akar messengerkliens (kmess), akkor elhsze, hogy esokka roszabb a windows, de amig firefox, wlm es ido utan meg total commanderis evekig nyilik meg (legalabbis kde4/qt4hez kepest) addignem tudok mit mondani.
Egyebkent tetra grub.conf-rol bizonyara meg eletedben nem is hallottal. Nrmalis emberek ugy csinaljak, hogy mindenhez linux, ha game kell akkor meg shitdows. Ha 2 vinyod van, akkor meg a master boot recordokkal is tudsz jatszani, hogy ne vesszen a grub, ha ujrarakod a wint.
Meg ha lattad mr a kde3/kde4 control centeret 5 percnel tovabb, hamar rajohettel, hogy a windows vezerlopultja borzalmas felepitesu, es igen messze all a felhasznalobarattol.
#20 - tetra - 2009. augusztus 16.
Képzeld írtam már grub config fájlját, amikor belőttem hogy ugyan már ne a linux legyen az első a sorban és ne várjon már sok másodpercet, legyen neki elég 5. Ezek után nem is nagyon indult már linux a gépen, mivel akkor még wifi-n voltam, és az az istennek sem akart menni. Annyira meg nem érdekelt hogy szenvedjek érte. Kicsi a vinyó, szóval nem fér a két oprendszer meg a cuccok.

Abban egyetértek hogy qt ftw.
#21 - Tusk - 2009. augusztus 16.
Hát nem tudom, nálam gond nélkül 1 másodpercen belül elindul a chrome, úgyhogy telepítek fut egy játék és zenét hallgatok... windows 7-en. MPC pedig nem vágja haza a desktop managert, max a 7100-nál vágta haza, de ott sem emlékszem ilyenre. Oh és mindezt egy notebookról csinálom. Nem értem miért kell ez a vita, hogy windows a szar a linux a szar. Windows Vistánál újra írták a kernelt megsúgom deckard, azért is volt szar a rendszer és tele bugokkal, mert 0-ról kezdték. A Windows 7-re pedig kijavították a bugokat és csiszoltak a forráskódon. De legyen nektek igazatok. Én ugyanazért nem fogok linuxt használni mint tetra. Az tény, hogy a linux stabilabb, de a 7 óta már nem sokkal. Viszont a windowsnak van egy nagy elönye, felhasználóbarát és támogatott oprendszer.

Ez pedig még sokáig nem is fog változni, hacsak nem a google ír egy normális oprendszert pcre is az android mellé ami nem csak böngészésre lesz jó. Viszont akkor is ott lesz a kulcs szó, hogy hiába lesz jó, ha nem fognak átállni az emberek mert a Windows van támogatva már jópár éve...
#22 - deckard - 2009. augusztus 16.
second2:
A sok hülye Linux user még mindig jobban ért a rendszeréhez, mint a legtöbb Win user, tehát magadat is minősíted. A Win azért elterjedtebb, mert jókor lopott jó helyen.
Vegita:
Kernel panical csak akkor találkoztam, amikor gyakoroltam a kernelforgatást, azóta egyszer sem, a hiba nálad van. Ha instabil lenne, akkor nyilván nem lenne akkora részesedése a komolyabb feladatoknál. Az OpenOffice Java-t használ, de nekem is jobban tetszik a KOffice. A Firefox pedig xul-t. Pidgin viszont nekem tetszik, régebben KMess-t használtam, de nem igazán jött be.
tetra:
Nem tudom mi a bajod a Firefox-al, jelenleg a legjobb böngésző, de Te nyugodtan használj IE 8-at, viszi a 20-at az acid3 teszten. ;) Nem mellesleg a Windowsosok használják többnyire a Winfos kifejezést, ha az szidalmazás a Win felé, hogy leírom róla az igazságot, akkor tényleg nem valami jó rendszer.
Tusk:
Win kódját nem írták újra megsúgom, de tegyük fel, hogy mégis... akkor is szar a jelenlegi Win, teljesen elavult a működési elve. Úgy pedig ne írj semmit egy op.rendszerről, hogy még látásból sem ismered, a KDE 4.3 minden tekintetben veri a Windows-t, sokkal felhasználóbarátabb. Google pedig netbookra ír op.rendszert, nem PC-re és azt is megsúgom, hogy az összes nagy gyárto Chrome OS-t fog tolni a netbbokjaira, erről már voltak hírek. A Win 7-et pedig nyugodtan használd, ugyanúgy szar, mint a Win XP, majd fogjátok szidni, csak mivel szépen néz ki és új ezért menő... KDE 4-hez képest viszont még mindig ronda.
#23 - Vegita - 2009. augusztus 16.
#22 kmess most lett jo, eddig egy rakas szar volt. kapasbol szis nickek, now plying es 20 mega ramt eszik es poccre ndul. aMSNeztemeddig tobb mint 2 eve, de vmiert nem kapta meg 2 spanom az uzeneteimet.
A firefox messze nem a lgjobb bongeszo, talan a legtobb plugin van ra. De kde4en tizedolyan lassan csinal mindent, mint a konqueror. Konqueror alapjaiban picitbutacska, de nekem nem is kell tobb egy bongeszobe, flash meg videopluginokat kmplayer4 megadja. (tetra amugy operara eskuszik (qt))
Ha win7en talatok nekem olyan bellitofeluletet az asztalhatasoknak mint kde4en a kwinnel (es olyan elerheto helyen) akkor szoljatok. Bar a search bar egy plusz volt a win7en, amimajdnem tetszett.

tetra: "A nyílt forrásról meg csak annyit: Firefox" magyarul minden fizetos jatek szar, mert a Big rigs over the road racing is fizetos, es az is szar?
#24 - deckard - 2009. augusztus 16.
Majd, ha Konqueror átáll WebKit-re, akkor ránézek, sok kisebb hiba van még a KHTML-ben ami már WebKit-ben rég meg van oldva. KMess-el pedig újra teszek egy kisérletet. :) Igazából az aMSN 2-t várom. Médilejásztsára nála Kaffeine, bár az SMPlayer se rossz.
https://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/12196
http://ramonantonio.net/kde-firefox/
Egyébként készül a Firefox Qt-s portja is, nemrég írtak róla hup-on.
#25 - Vegita - 2009. augusztus 16.
nekem is kaffeine, csak browser pluginnak kmplayer4.
kmessben az egyetlen ami zavar (es ami sztem meg leszoldva) az az irc-szeru formazas hianya. (na meg audioclipek es audiocnversationök hianya, ami amsnben megvan)
aMSN2 az meg evekig is huzodhat az ottani admin szerint :S De en is varom.
#26 - Vegita - 2009. augusztus 16.
ja meg k3bvel irsz egyszer cdt/dvdt, akkor soha tobbet ra se birsz nezni nerora/roxio creatorra. Bluetoothrol meg gnomerol es kderol is 1 percnel rovidebb ido alatt eljutottam a bluetooth bedugasatol a fajlkuldesig, es poccre ment, mig wines drivernel 1 fel napos szenvedes volt fajlt kuldeni meg fogadni tobbi szarrol nem is beszelve. (Kivetel a HP lapotopok wines bluetooth drivere, az kifejezetten tetszett)
#27 - r.bende - 2009. augusztus 16.
hiányzik cr0n bácsi... hihetetlenek tudtok lenni... úgy beszéltek az adott OPrendszerről, mintha legalábbis ti fejlesztettétek volna. Mindenki értelemszerűen azt az OPrendszert használja, amihez kedve van. Tudjátok, mire hasonlít lassacskán ez a vita? Politizálásra. Márpedig ez egy könnyed, humoros, nevettető oldal, és szerintem az olvasóinak kezd elege lenni abból, hogy minden postban, amiben említenek egy gépet (sőt már egy csomó olyanban is, amiben nem is említettek) elindul a flém. Minek? Ahogy cr0n bácsi is megmondta jópárszor: szerinte meg pina.
Szerintem meg kannásbor.
#28 - Bartuc - 2009. augusztus 16.
Jajj ezek a krva linuxosok olyanok mint jehova tanúi. Sehol nincs tőlük nyugta az embernek. Egyszer elkezdik és fújják és fújják és fújják. Csak azt nem értem, miért nem veszik észre, hogy ez rajtuk kívül SENKIT nem érdekel.
Régen úgy voltam vele, lehet, hogy kipróbálom a linuxot, de most már azért se. Ha kétpercenként fog kifagyni a windowsom, akkor se rakom fel a linuxot. És tudom, majd mindjárt jönnek a commentek, hogy csak magammal szúrok ki. Hát nem! Veletek szúrok ki, mert ahogy nézem, nektek élet-halál kérdése, hogy mindenki linuxot használjon. Részesedést kaptok, vagy mi a faszom?!
#29 - PMester - 2009. augusztus 16.
#27: Nem vagy te rocker? Nem azért, csak mert nekem a rocker haverjaim
favorizálják a kannásbort. Meg a csapót sőrt :) Szerintem meg
Jägermeister.
Egyébként nincs itt baj, ha nem lehetne oprendszerekről vitázni, mert
nem mi csináltuk, akkor fociról se lehetne, csak annak, aki az nb1-ben
játszik, autókról is csak a gyártulajdonosok beszélhetnének, és így
tovább.
Az lehet, hogy kicsit sok az ilyen vita, de nézz vissza, hány ilyen
kezdett azzal, hogy "a linux szar, használjon mindenki windowst" Ha a
linux júzer meglátja a lehetőséget az ige terjesztésére, azonnal
szemellenző fel, diszlexia bekapcs, és nyomja a magáét, hogy
"SZARAVINDÓZ CSAKALINUX CSAKALINUX" és hogyha aki a windowst szereti
jobban, megjegyzi, hogy "hát, azért a windows se rossz" akkor "hülye
vagy, mást nem láttál még, nem értesz hozzá, mert a kde úgy sztk-zza
az mszp-t, mint a huzat, a cba-val meg sokkal könnyebb rtl-ezni, mint
a windowsban, ráadásul ubuntuban van ftc, amivel lehet csinálni gps-t,
windows alatt meg nincs, és a suse sokkal gyorsabb recsege
csujjongatásban mint a windows"
De kitaláltam valamit, mostantól, ha valaki a windowst szidja és
a linuxot isteníti, én igazat adok neki, attól még nálam ugyanolyan
jól fog menni a win. Aki gondolja, csatlakozzon! Tetra, számíthatok rád?
#30 - PMester - 2009. augusztus 16.
#28: ezt ilyen jól még soha senki nem fogalmazta meg :D
#31 - kzk - 2009. augusztus 16.
Annyit tudok hozzatenni, hogy van olyan oprendszer, amin egy alkalmazast elinditani 20-szor gyorsabban lehet, mint linuxon. A KDE nem oprendszer, hanem kibaszott x, es tokom kivan a sok fanatikussal, mikozben meg unix axiomak kozott is talalunk olyat, hogy nem egyetlen kibaszott ut vezet az udvozuleshez.
Tovabbiakban vista az az oprendszer, amit probak sorozata utan, meggyozodesbol hasznalok a sajat gepemen, mert NEKEM az fekszik a legjobban.
Nem vagyok sem alsobbrendu, sem fogyatekos, aki ilyet mond, annak a kurva anyjat.
Nem vetem meg a linux felhasznalokat, egeszsegukre.
Megvetem a linux fanatikusokat, megvetem a mac fanatikusokat, korlatoltnak tartom a windows fanatikusokat.
Hulyenek nezem azokat, akik mast olvasnak ki ebbol a hozzaszolasbol, mint amit leirtam.
Viszontlatasra.
#32 - deckard - 2009. augusztus 16.
#28
Nem érdekel, hogy nem használsz Linuxot, én használom, nekem tetszik, az pont nem érdekel, hogy Te mit használsz. Sőt szerintem olyanok ne is használjanak Linuxot, akik a Win-nel meg vannak elégedve, használjanak azok akik nem hülyék az informatikához. Nem szeretném, ha minden home user linuxot használna, mert akkor jönne a sok noob kérdés... Nem fogsz hiányozni!

#31
Melyik az az op.rendszer? Ne az Ubuntu, Suse, Fedora gyorsaságát nézd, hanem az Arch, Gentoo, Slackware sebességét. Majd, akkor mondj ilyen op.rendszert, mert az utóbbi 3 ugyanolyan gyors, mint bármely más Unix-like rendszer. A KDE valóban nem op.rendszer, viszont a Linux sem. Az op.rendszer a kernel és a programok összeségét jelenti. Egy user általában grafikus felületen ténykedik, a KDE mint grafikus felület jelenleg a legjobb és az alkalmazásai is. Annyit még elmondanék, hogy a KDE nem az X Window Manager, gyorsan olvass utánna.
#33 - Tusk - 2009. augusztus 16.
Valóban tévedtem, nem újat írtak, hanem újra írták: http://www.extremetech.com/article2/0,1697,1931914,00.asp

Ismerem a linuxot, sőt használnom is kell hála az egyetemnek és még mindig felhasználóbarátibnak tartom a wint. És tudom, hogy Netbookra ír oprendszert a Google, azért írtam, hogy "ha" PC-re is írna. És nem azért használok Win7-et mert "szépen néz ki, meg jajjj de cukker", hanem mert ez áll kézre, és mert ezen futtnak azok amikre nekem szükségem van. Sőt megsúgom, ha videószerkesztésre vagy grafikusságra adnám a fejem, akkor is legrosszabb esetben Mac OSX-et használnék... Attól, hogy valami open-source pedig nem válik isten császárrá. Sőt mivel látod a forráskódot észreveheted a híbákat, mert azok mindig vannak, ezáltal támadhatóbb. Egyetlen szerencséje a Linuxnak, hogy olyat nem amatörők használnak, és mivel a támadások nagy része kezdőket ér, ezért inkább Windowsra fejlesztenek minden szar spyware, adaware, vírus gennyt. De ha a linux lenne az elismertebb hamar sárba típornák.

És várom a kommenteket, hogy "jújj, de a linux hibátlan és makulátlan és nem ad támadási felületet stb..."
#34 - deckard - 2009. augusztus 16.
GIMP, 3 funkcióval tud kevesebbet a Photoshop-nál és a legjobb videószerkesztő elérhető Linuxra, Cinelerra a neve, a Blender is éppúgy elérhető, sőt a Photoshop telepíthető. Az, hogy nyílt forrású és észre lehet venni a hibákat az nem elég, mivel a Linux felhasználók user módban használják a rendszerüket, ezért max a home könyvtárat lehetne szétgányolni, ami mégfontosabb, hogy a bugok keresésével nem csak a Linux kernel fejlesztői törődnek, hanem rengeteg más ember, akár Te is kereshets bugot és beküldheted nekik, ők azt javítani fogják. Remélem mostmár világos, hogy nem elég megtalálni egy bugot ahhoz, hogy feltörjük egy Linuxot, mivel mint mondtam user módban szart sem érsz.
#35 - kzk - 2009. augusztus 16.
Először is bocsánatot kérek mindenkitől, amiért elsült az agyam, nem volt szép. Bocs. Tényleg.
Nálunk pl. futnak párhuzamosan Dicosok Linuxokkal, és röhej, hogy a linuxos rendszerek mennyivel lassabbak. Igen, nagyrészt azért, mert a Dicos céloprendszer, Linux csak azért van, hogy 3rd party software is futhasson.
De ami cuccot magunknak írunk és lefordítunk mindkét rendszerre, az látványos különbséget mutat.
Ez a probléma nagyon specifikus, csak azért említettem, hogy a Linux akármilyen formája még nem jelent megváltást.
deckard, Veled az a baj, hogy Linux fanatikus vagy, és:
"Sőt szerintem olyanok ne is használjanak Linuxot, akik a Win-nel meg vannak elégedve, használjanak azok akik nem hülyék az informatikához."
ez rendkívül sértő, és - bocs -korlátolt hozzáállásra utal. Végtelenül sok embert ismerek, akik nem hülyék az informatikához (programozáshoz, etc), mégis a win mellett tették le a voksukat, mert az ő igényeiket az elégíti ki.
Továbbá egy apróság. Nem minden win warezolt, pl. campus license keretében sokezer win talált gazdára, és ha támogatott, folyamatosan frissített rendszert használsz, az általad említett problémák elő sem kerülnek.
#36 - deckard - 2009. augusztus 16.
kzk:
Arra még mindig nem tudsz rácáfolni, hogy az esetek több, mint 90%-ában Linuxot használnak ahol tényleg szükséges egy stabil, működő, gyors rendszer. Az igaz, hogy vannak olyan Win felhasználók akik értenek a rendszerhez, legjobb példa erre Bill Gates. :) Viszont azt nem szeretném, ha az átlag, hozzá nem értő Windows userek ellepnék a Linuxos társadalmat, az Ubuntu miatt azonban egyre inkább növekszik az esély. Eddig, ha valakiről tudták, hogy Linuxot használ, akkor azt is tudták, hogy ért hozzá, de az Ubuntu bejövetelével ez részben megváltozott. Bocs, ha ez nagyképűen hangzott, viszont ez az igazság. A Campus Windowsokat pedig csak tanulási célra szabad használni, másra nem!
#37 - bigmac - 2009. augusztus 16.
Harminchetediknek már nem is érdemes semmit se ideírni. :)
#38 - kzk - 2009. augusztus 16.
Hát, részemről mesterséges intelligenciaán és számítógépes játékokon van a fókusz, kíváncsi vagyok, melyik alkalmazásomra tudnád ráfogni, hogy nem szolgálja a szakmai fejlődésemet.
De ha szeretnéd, akkor van multimédia sáv is a világon.
Eszembe sem jut cáfolni, hogy a linuxok úgy általában egész korrekt, legfőképpen ingyenes oprendszerek, és maximálisan megértem, hogy miért használják szervereken, de ez nagyon messze van attól, hogy mindenki degenerált, aki az otthoni gépén Windows-t használ, nem?
Továbbá amitől tényleg irtózom, hogy úgy beszélsz a "linuxos társadalomról", mintha az valami húdeelit csodalények gyűjtőhelye lenne, akik közé csak 600-as iq felett lehet bekerülni, valamint rendkívül összetartó, kirekesztő és sznob lenne.
Szerencsére csak Ti egy páran, a többség nem.
#39 - Vegita - 2009. augusztus 16.
akkor aki nem latott meg linuxot, vagy nem hasznalt egy hetnel tovabb, annak felsorolnam az elonyeit es a hatranyait (sebessegen kivul):
elonyok:
-egy updater tool minden programhoz (nincs kulon adobe updater, java updater, shitdows update, etc.) //tudom hogy ez csak "konnyebben kezelheto es lassabb" distrokra vonatkozik.
-nem valaszlo program eseten (bevallom, nagyritkan elofordul) ctrl+alt+esc egy kattintasra leallitja a folyamatot, es a feladatkezelo is joval gyorsabban megnyilik, mint winen ctrl+alt+del. Arrol a vista/7 fele elcsunyitott ctrl+alt+del menurol nem is beszelve (mi a szarert kellett? :\).
-teljes testreszabhatosag: amit windowson be tudsz allitani, azt a KDE asztaltipuson is biztos betudod allitani. Meg konnyebben is. Ezt en garantalom. (beallitas alatt azt ertem, amikor felraksz egy szuz XPt es amiket kipipalhatsz (pl beragado billentyuk, nem hasznalt asztali parancsikonok, amik a KDE-be halistennek gyarilag ki vannak kapcsolva)
- a driverek tobbseget azonnal latja (olyannal meg nem talalkoztam, hogy egy hangkartya nem mukodott linuxon)
-ext3 filerendszer: nincs toredezettseg, szakertok barmikor helyre tudjak hozni mount/chroot komboval (ext4nel ez sajnos nem el)
-root: userkent csak a home konyvtarat tudod gallyra vagni, nagyobb a biztonsag, ugyanakkor ha vmi rossz tortenne (tfh virus), akkor rootkent van jogod letorolni a rendszerfajlt (virust) akar futas kozben is. Windows van, hogy csokkentett modban rendszergazdakent sem engedi ezt.
-hazsnalhato manualok, ellentetben a hasznahatatlan windows help csoporttal, es tarsaival
-one-click install rendszerek (apt-get/synaptic, yum/kpackagekit, zypper/yast etc) aki azt mondja hogy windowsra konnyebb telepiteni, az hazudik
-konnyebb kigoogleezes utan atirni egy config-filet vagy beirni egy parancsot, mint hagyni magadnak (akar printscreenekkel) elmagyarazni, hogy mikor hova kattints, mit hova irj. (elso ranezesre nem igy tunik, de igy van)
-programok amik nincsenek winre, es jobban mukodnek, mint wines klonjuk:
k3b>Nero/Roxio Creator (tempo es atlathatosag)
valknut>strogdc>*dc (teljes hublistan kereses, feltoltesek egyenkenti sebessegszabalyzasa, de hatranya a valknutnak, hogy inkompatibilis a tobbi dc configjaval, es megkell szokni a guijat)
kmess: leggyorsabb mesenger-klon, viszont nincs benne hangklip es telefonalas.
acetoneiso>daemon-tools (nincsnek reklamok, nem kell ujrainditas telepitese utan/kozben, jobbra balra konvertal image-et, filmet, flvt youtuberol)
kwin>compiz>*windows-dekoralonevetide* ingyenes, konnyen testreszabhato, es eddig barkit kerdeztem, mindenkinek elso kerdese volt: "ilyen nincs windowsra? Mert nekem is kene.
(VLC meg *mplayer van winre is, de en preferalom kaffeine-t)
amarok>itunes>winamp (olyan mint az itunes, csak gyors es poccre mukodik.)

hatranyok:
-szokatlan es nehezen tanulhato bllentykombinaciok
-rossz hirnev nehany driver es a GNOME desktop valamint a tetulassu legismertebb *ubuntu distro miatt. A hirnevet tovabb rontjak a multbeli rossz emlekek, melyek meg a kde4 instabil korszakabol, vagy azelottrol szarmaznak. (=nem reg lett tenyleg jo)
-fizetos jatekok nincsenek ra tobbnyire. (meg nehany egyeb fizetos program se, de wine egy haromnegyedmegoldast nyujt erre)
-legalabb 1 het (de max egy honap) amig megszokod (winnel mar eltelt az az egy ev, amig megszoktad a hulyesegeit)
-neha hasznalni kell a googlet, es magyar nyelvu linux esten kisebb esellyel talasz ra hibauzeneteid sorstarsara
-tul sokan mondjak ircen es forumokon, hogy rtfm, mikor a manual tenyleg nem segit. (Foleg a magyarok tudnak durvan taplozni: "Minek neked valknut? hasznaljal ktorrentet")
-problema es heggesztes nehany driverrel
-logikus gondolkodast igenyel
-ha neha nagyon specialis beallitast akarsz, rootkent modositani kell a /etc mappaban egy szoveges file-t rendeltetes-szeruen, 110es iq alatt ez gondot okozhat.
-ha elromlik, ritkan talalsz oylan szakembert, aki tenyleg azonnal tudja tavolrol telefonbol, hogy mi baja, vagy aki egyaltalan meg tudja csinalni.

csak egy kerdes: hany eve hasznaltad az XPt, mikor megmutattak neked a regedit parancsot (ha ismered egyaltalan)? msconfigrol megkerdeznem ugyanezt. Es a ketto komboja: regeditbe tudod-e fejbol, hol a Run meg a RunOnce kereses nelkul? miert felora megtalalni?

ubuntut (meg a gnome-ot) meg felejtsetek el ahogy van. Ubuntu azert kezdok linuxa, mert mar az elso heten megtanulod a hibauzeneteibol az alapfogalmakat. Nem feltetlen az a jo linux, ami kis gondolkodas utan minden gepen elindul, elismerem, neha probalkozni kell.
#40 - Vegita - 2009. augusztus 16.
*bluetooth drivert kihagytam
#41 - Tusk - 2009. augusztus 16.
-nem valaszlo program eseten (bevallom, nagyritkan elofordul) ctrl+alt+esc egy kattintasra leallitja a folyamatot, es a feladatkezelo is joval gyorsabban megnyilik, mint winen ctrl+alt+del. Arrol a vista/7 fele elcsunyitott ctrl+alt+del menurol nem is beszelve (mi a szarert kellett? :\).

Azonnal nyilik 7-en a feladatkezelő és nem ctrl+alt+del hanem ctrl+shift+esc.
Nem válaszoló program esetén a win 7 automatikusan leállítja a folyamotot.

Win 7 szintén automatikusan feltelepíti a driverek többségét, ebben nem látok különbséget. A Help szerintem teljesen rendben, aminek benne kell lennie benne van.

Ez a szűz XP KDE közti különbség meg annyi, hogy csinálhatsz saját win xp distrot és ott beállíthatod mi hogy legyen gyárilag, de a neten is van jó pár előre beállított. Nerot már senki nem használ szinte, ImgBurn amit használnak egyre többen, és annál gyorsabb egyszerű INGYENES cd/dvd író nincs.

A többi dolog korrekt. MSN valóban lassú mint a bolha, de vannak alternatívák, melyek gyorsabbak. Ezt nem kötözködésnek szántam, észrevételnek.
#42 - Tusk - 2009. augusztus 16.
UI: Már windows XPnél váltottak ctrl+shift+esc kombinációra, csak XP-nél még maradt a ctrl+alt+del is. De XP felett már lett ctrl+alt+del menű és ctrl+shift+esc a feladatkezelő. Alt+tab és windows+tab közt is van különbség vista óta.
#43 - deckard - 2009. augusztus 16.
kzk:
Aki egy Gentoo-t, Arch-ot, Slackware-t fel tud telepíteni az Windowst minden gond nélkül telepít és konfigurál. Fordítva igaz ez? Nem. Akkor mégis van valami abban amit mondtam... Aki az előbb említett 3 rendszert felrakja és konfigurálja, az érti a rendszer működését, mindent tud róla és ehhez tényleg nem elég egy 120-as IQ szint. Windows userek attól, hogy tudnak párat kattintani még nem fogják érteni a rendszer működési elvét. A Linuxosok pedig tényleg összetartóak, ezt mindenki tudja... Azt pedig kérlek engedd meg, hogy "sznob" legyek, mert valószínűleg én jobban értem a saját rendszerem működését, mint az összes Windows user a sajátjáét, továbbá én megtehetem azt, hogy a saját hardveremre optimizálom a kernelt és ezzel egy feltörhetetlen, mindennél gyorsabb rendszert kapok. Windows felhasználók ezt sem tehetik meg. Ha pedig annyira sznobnak tartasz, akkor ajánlom figyelmedbe a beszeljukmac.com oldalt és arra a tényre is felhívnám a figyelmed, hogy én Téged nem minősítettelek semmivel, viszont Te engem igen.
#44 - Lenry - 2009. augusztus 16.
te Vegita... azt még megértem, hogy valamiért fáj neked a Windows... előfordul
de hogy mégis mi bajod van az Ubuntuval meg a Gnome-al, az sehogy se megy a fejembe

mondom ezt úgy,hogy Debiant használok Gnome-al, meg Windows 7-et.
az elmúlt 1 évben egyetlen egyszer volt olyan, hogy azt hittem, hogy szar a Windows, pedig csak megtört a vinyóm SATA kábelje, és azért nem bootolt (Debiant annyira azért nem izgatta, dobálta a hibaüzeneteket, de azért 10-ből 7-szer elindult)
soha. de tényleg soha nem ütköztem olyan problémába Windows alatt, ami egyértelműen a Windows hibája lett volna, és nem hardverhiba volt. pedig úgy cca 10 éve van számítógépem, és csak kb 3/4 éve álltam át Debianra
Win alatt nincs vírusírtóm/spyware-kergetőm/féregirtóm/tűzfalam, csak amit alapból ad a Win. a rendszer gyors, stabil, és mentes minden kártevőtől. lehet, hogy bennem van a hiba?

hogy a Gnome-al meg az Ubuntuval mi a bajod, azt megint csak nem értem. otthon, szüleim öreg P4-esén boldogan szaladgál az Ubuntu, és anyámék napi rendszerességgel használják. gyors, stabil, és még nem kellett hozzányúlnom. amikor pár hetente hazamegyek, akkor apt-get update/upgrade, és karbantartás letudva.
nem tudom ezen kívül mit kellene tudnia egy olyan rendszernek, amit átlagembernek napi használatra terveztek...
#45 - Bartuc - 2009. augusztus 16.
"én jobban értem a saját rendszerem működését, mint az összes Windows user a sajátjáét"

És ez azért van, mert ez az összes windows user leszarja, hogyan működik a rendszere. Ők csak HASZNÁLJÁK a "rendszert", mert azért lett megalkotva. Nem is akarják megérteni a működését.

Tudod, hogy működik a metró? Szét tudod szerelni a metrókocsit? Akkor meg ne utazzál rajta! Hogy lehet úgy használni a metrót, hogy azt sem tudod, hogy működik?! Mert az is egy "rendszer"!

Szoktál kenyeret enni? Igen? Akkor biztos tudod, hogyan kell búzát termeszteni, ugye? Másképpen meg se lehet enni!

Tudod, hogy működik a légzés? Vagy az anyagcsere? Nem?! Hogy tudsz így élni?

Sok ember van, mindenki máshoz ért, de mindenhez senki se ért. Nem is akar. Biztos vannak vonatbuzik, akik nem bírják elképzelni, hogy lehet felszállni egy vonatra anélkül, hogy tudnánk, hogy működik. Meg biztos vannak számítógépbuzik is, akik azt nem tudják felfogni, hogyan képes valaki bekapcsolni a gépet úgy, hogy nem is tudja, "hogyan működik a rendszer". Csak az a baj, hogy ezek beszűkült emberek, akik azt hiszik, hogy amihez pont ők értenek, az a világmindenség, a non plus ultra, amin kívül más hasznos tudás nem is létezik, és aki nincs a birtokában, az nem is ember. Az meg sem fordul a fejükben, hogy más meg pont leszarja.
#46 - deckard - 2009. augusztus 16.
Lenry:
Vegita-nak a GNOME-al az a baja, hogy a teljesen gány GTK-ra épül, tele Python programokkal. Ubuntuval az a baja, hogy sok noobot csábít a Linuxra, akik nem értenek hozzá, aztán a hülye kérdéseik megtöltik a fórumokat.
#47 - Lenry - 2009. augusztus 16.
46:
"a GNOME-al az a baja, hogy a teljesen gány GTK-ra épül, tele Python programokkal." - éééééééés????

"Ubuntuval az a baja, hogy sok noobot csábít a Linuxra, akik nem értenek hozzá, aztán a hülye kérdéseik megtöltik a fórumokat. "
előre is bocs Vegitától, de amint ezt elolvastam az első, ami eszembe jutott, hogy "ekkora elitista fasz nem lehetsz"
#48 - deckard - 2009. augusztus 16.
Bartuc:
Biztos olyan nagy hülyeség érteni ehhez a témához, mint mondjuk a vonatokhoz, kenyérkészítéshez stb. Csakhogy a Google alkotói azon milliárdokat kerestek, hogy értettek az informatikához. Vagy megemlíthetném most a Facebook alkotóját is, legfiatalabb milliárdos. Abból nem leszel milliárdos, hogy kenyeret készítel, vagy metrot vezetsz.
#49 - deckard - 2009. augusztus 16.
Lenry:
Én csak feltételeztem. Ha majd programozol rájösz miért utálatos a GTK.
#50 - Lenry - 2009. augusztus 16.
48: de nehogymár a Windows userek hibája legyen már, hogy csak használni akarja a rendszert, és nem milliárdokat keresni belőle

mert a hsz-ed kb ezt tükrözi. jó, persze, jó dolog, ha értesz hozzá, kitalálsz valami egetrengetően fasza dolgot, aztán egyesével meg tudod venni a csillagokat az égen, de itt most arról van szó, hogy a Windows-user leszarja, hogy hogy működik a Windows, mert csak használni akarja. és tudja is használni. tovább meg nem érdekli
#51 - Lenry - 2009. augusztus 16.
49: aha programozói szempontból biztos szar... de ez Vegitát, mint usert miért érdekli?
#52 - deckard - 2009. augusztus 16.
Én csak azt mondom, hogy azok a Win userek akik csak használni szeretnék azok ne Linuxozzanak (Ubuntu). Linux legyen azoké akik értékelik is a rendszert és érteni akarnak hozzá.
#53 - deckard - 2009. augusztus 16.
51: Lehet, hogy programozik?
#54 - Vegita - 2009. augusztus 16.
#42 magyarul ctrl+shift+esc letezik 2001 ota, es en hat ev windowsozas alatt nem hallottamrola. Pedig erosen advanced user voltam. Innentl kezdve szerinted mit jelent az, hogy lattal 5 percig vagy egy hetig linuxot?

#46 a hulye kerdesek is kellenek, en is ubuntval kezdtem. 3 napot birt ki 8.04 es egy hetet 7.10. Mindkettot maskepp oltem meg. Utana fedora mukodott 8 honapig. Most ideiglenesen kde-live4.3van fonn (amirol kiderult hogy suse), hosszu kiserletezgetes utan megmasikon egy felkesz gentoo, de igazabol kovetkezo slackware-t megvarom a valtassal (azt tervezem ugyanis)

#44 ha szuleidmegszoktak a gnome-ot,akkrnem olan katasztrofa, de a gnome nem merhetoen jobb a win guijanal. Es sajns vmi tevedes folyaman a gnome tamogatottabb elso ranezesre.

Egyebkent enis leszartam, hogy ukodik a rendszer, de az mar verlazito volt, amik a vistaba bekerultek. es mikor elkezdtem linuxozni, hire se volt meg win7nek, de ha volt is, se hittem el, hogy nem csak egy marketingfogas hogy milyen jo lesz. Es mikor en elkezdtem linuxozni, tobb eber egyet ertett velem, hogy inkabb linuxot tanul meg, minthogy beletorodjon az xp nyugdijazasaba (teny h rajtam kivul nem sokuknak sikerult vegleg).
#55 - Bartuc - 2009. augusztus 16.
deckard:

Igen? Már megbocsáss, de kit akarsz hülyének nézni ilyen érvekkel?

Egyértelmű, hogy nem a kenyerekről, meg metrókról van csak szó, hanem mindenről. Meggazdagodni bármivel meg lehet, nem csak informatikával. És valóban, aki kenyeret süt, meg metrót vezet nem lesz milliárdos, ahogy te sem leszel, attól, hogy értesz a linuxhoz.
Viszont a kenyérgyárak vezetői és a metrókocsikat gyártó cégek vezetői ugyancsak milliárdosok.
Szar az analógiád, az egyik oldal elitjét hasonlítod össze a másik oldal átlagával.
Csak azt nem tudom, miért kell ezt elmagyaráznom, mikor te is tudod.
#56 - deckard - 2009. augusztus 16.
Bartuc:
Nem a Google "gyártja" az internetet, hanem felhasználja. Ugyanúgy nem a metrosofőr gyártja a metrot, csak vezeti. Én nem is a Linux-al akarok meggazdagodni, engem csak érdekel, de ez miért bánt téged?
#57 - Lenry - 2009. augusztus 16.
na ááááálljon meg a nászmenet!

ne is haragudj, de ekkora elitista szöveget rég hallottam...

"ha csak használni akarja, akkor érteni is akarjon hozzá" eszem megáll! komolyan!

itt sírtok, hogy mekkora egy fos a Windows, meg nem értitek, hogy hogy létezik még olyan ember, aki épeszűnek hiszi magát, de Windowst használ... pár hsz-en belül, pedig kijelented, hogy ez márpedig a kiválasztottak játékszere, és az otthoni (szó szerint értendő) felhasználó hogy veszi a bátorságot, hogy egyáltalán használni meri a nagyonnagy betűs Linuxot.

az Apple userek legalább nyíltan elitisták...
#58 - Lenry - 2009. augusztus 16.
egyébként az 57 az 52-re ment válaszként
#59 - deckard - 2009. augusztus 16.
Lenry:
"[...]érteni akarnak hozzá." Tehát nem azt mondtam, hogy csak, akkor használják, ha értenek hozzá, hanem akarják meérteni, ha már használják
#60 - Vegita - 2009. augusztus 16.
gtk-s porgramok: pitivi nevu video editor: rakattintottam a save as-re es lenullazodott a video file-om.
En meg nem vagyok elitista. A suse-sokat es a fedorasokat nem vetem meg, foleg, hogy kozejuk tartozok. Ubuntuval meg szemelyes bajom van, de szerintem ma mar egy debiant se nehezebb felrakni, es mennyivel jobb mindenben.
Es meg mindig sokkal inkabb gnomeubuntu+noob questions without rtfm, mint "jaj csakawindows"
#61 - Vegita - 2009. augusztus 16.
egyebkent nem programozok :D (es ez midnenkit meg szokott lepni)
#62 - Lenry - 2009. augusztus 16.
54:
"de a gnome nem merhetoen jobb a win guijanal"

de miben? érveket. tudom, kissé hihetetlen, de érvekkel meggyőzhető vagyok. egy ilyen mondat viszont az égvilágon semmit nem mond, nem bizonyít, nem érvel. csak kijelentettél valamit.
#63 - deckard - 2009. augusztus 16.
Vegita:
Debian szerintem szerver OS, régi, patchelt programok, 2 év múlva a Lenny-re semmi nem fog lefordulni, ha desktopon szándékozzuk használni.
#64 - Vegita - 2009. augusztus 16.
deckardnak annyiban adok igazat hoy azert senki ne rakjon linuxot, hogy elmondhassa, 2 na utan, hogy milyen buszken torolte le azt a szart. Erre legjobb pelda a sajat apam
#65 - Lenry - 2009. augusztus 16.
59: deckard.
de nem akar érteni hozzá. használni akarja. pont. a linux úgyis elpusztíthatatlan, és tökéletes. akkor meg minek érteni hozzá?
#66 - Vegita - 2009. augusztus 16.
"de a gnome nem merhetoen jobb a win guijanal"
"de a gnome NEM merhetoen jobb a win guijanal"
tehat nincs mit ervelni :D semmiben sem jobb , vagy ha igen, ugyanannyiban roszabb :D
#67 - Vegita - 2009. augusztus 16.
KDE4 visznt jobb mind2nel, es azt mar megerveltem elegszer.
#68 - deckard - 2009. augusztus 16.
65: Ha csak használni akarja, akkor ott a Windows, warez programokkal. Csak használni kell és szenvedni. Régebben a Linuxot csak azok használták akiket tényleg érdekelt, jó lenne, ha ez így maradna és a user hülyesége miatti hibákból adódóan nem szidalmaznák ok nélkül a rendszert.
#69 - Vegita - 2009. augusztus 16.
firefoxrol meg annyit meg, hogy annyira nem jo mint amilyennek a nep tartja, de annyira nem is katasztrofa mint amilyennek tetra szereti beallitani. Teny hogy ellensulyozni kell a nepet.
Nekem egyetlen igazi ervem a firefox ellen tenyleg csak a sebessege, meg a regebbi crashes serelmeim.
#70 - Lenry - 2009. augusztus 16.
64: Vegita.
na ebben egyet értünk. de!

mivel kicsit épp a fenti elitista hozzáállás miatt a Linux sokkal kevésbé elterjedt, mint a Windows, így az átlagusernek sokkal ismeretlenebb. ha nem megy valami, akkor hívja a szomszéd 14 éves vérpistikét (aki ugyebár az ügyeletes überkocka a lakótömbben), aki rámondja, hogy ez egy rakás szar, és akkor már ketten vannak egy véleményen, és a Linux megy a kukába.

képzeljük el ugyanezt fordítva. ha mindenki Linuxot használna, az lenne mindenhol elterjedve, akkor az újonc Windowsos kapná mindenhonnan, hogy "ecsém, ez egy rakás szar, különben se értek hozzá,nesze itt egy fedora telepítő"
#71 - deckard - 2009. augusztus 16.
Vegita:
Akkor használj SeaMonkey-t, az gyors. :D
#72 - Vegita - 2009. augusztus 16.
#68, igen de a linux (elsosorban a kde4gyel,de mar elotte is) kinotte magat a "csak serverre meg rgramoznijo" rendszr fogalmabol, es csak nem reg lett utokepes desktop oskent. En is annak hasznalom. De tobbynire ertem is 1 ev utan, szinte keptelenseg nem erteni, miutan ennyiszer ujraraktam, helyrehoztam, trukkoztem.
#73 - Vegita - 2009. augusztus 16.
#71 seamonkeyztam is, most butaKonquerorozok, es tenyleg csak a sebessege miatt :D seamonkeyval baj volt javaval.
#74 - Lenry - 2009. augusztus 16.
68: deckard

nem érzed a feloldatlan ellentétet a hozzászólásodban?

szituációs játék: én az átlaguser vagyok, aki csak használni akarja a gépét, nem értek hozzá, de nem akarok szenvedni.
mit ajánlasz?
#75 - deckard - 2009. augusztus 16.
74: Windows XP
#76 - Vegita - 2009. augusztus 16.
#74 marpedig windostol nem akasrz szenvedni. Telepits freebsdt manualbol. Megerted, es nem rontod az elitistak linuxos legkoret :D:D:D
#77 - Lenry - 2009. augusztus 16.
75:
de most mondtad, hogy az szenvedés
#78 - deckard - 2009. augusztus 16.
76:
FreeBSD eléggé felhasználóbarát.
#79 - Vegita - 2009. augusztus 16.
deckard ebben kulonbozunk, en senkinek nem javaslok mar windowst. Csak a nagyon buta alaklmatlan embereknek esetleg. En mint nem programozo de advanced linuxuser, egyertelmue azt mondom, hogy opensuse vagy fedora a fishnek. Csak legyen valaki, aki megjavitja neki.
#80 - deckard - 2009. augusztus 16.
77:
Nem nagyon érdekel, mivel nem én szenvedek vele.
#81 - Vegita - 2009. augusztus 16.
Windowst mar csak az ellensegeimnek kivanom
#82 - Lenry - 2009. augusztus 16.
80: deckard

feladtad, én nyertem :P
#83 - Vegita - 2009. augusztus 16.
Lenry: key to victory: valaszolj a #1re :D
#84 - deckard - 2009. augusztus 16.
Vegita:
OpenSuse egyből menne szerintem a kukába, láttam régebben a 10.1-est, nem igazán győzőtt meg. Fedora pedig alapból GNOME-ot használ, arra pedig rávágja a divatwin7 user, hogy ronda.
#85 - Lenry - 2009. augusztus 16.
83: Vegita

#1-ben hol a kérdés?
#86 - deckard - 2009. augusztus 16.
82:
Ha boldog vagy ettől... Aki csak használni akarja a rendszert az ne Linuxozzon, szenvedjen XP-vel. Nem kellenek hülyeségek a fórumokra.
#87 - Vegita - 2009. augusztus 16.
#84 suset utaltam regen a legjobban. kde 4.3 live cdt tettem fel, miutan distrowars ment a vinyomon,es veletlen derult ki, h suse 1.1 az alapja. Nem az a hudejo, de egy kezdonek, szerintem alkalmasabb a kde4evel mint egy ubi. Fedorat meg tenleg ne maganak rakja fel az ember, bizza szakertore. rpmfusiont nem talalja meg egybol az ember.
#88 - deckard - 2009. augusztus 16.
87: Remélem, hogy csak elírtad.
#89 - Tusk - 2009. augusztus 16.
Ha elmegy a 7 a gépen én simán azt ajánlanám mindenkinek, mert stabil és gyors. Ha nem akkor ott az XP, azt is elég maximum félévente újra tenni, ha valaki teljesen analfabéta és mindent szart feltesz letöröl és telerakja vírussal.

A FireFox lassú de nagyon, nem is értem miért a második legismertebb böngésző. Inkább Opera, de chrome ftw.
#90 - Vegita - 2009. augusztus 16.
sztem meg amig ubuntu forumon vannak csak hulyesegek, addig nicns baj. aki okossagot akar olvasni, az olvasson gentoo wikit. De valahol el kell kezdeni. Lehet 2 ev mulva az lesz a legnagyobb kernel-hacker, aki a hulyeseg-kerdesekre keresett eleinte ubuntuval a googleben, akar fel is tett 1-2t
#91 - Vegita - 2009. augusztus 16.
lol, 11.1
#93 - deckard - 2009. augusztus 16.
Opera zárt, és tán 96 óta létezik, de 1%-os piaci részesedést még nem ért el. Ezzel szemben a Chrome már 1% felett van, de míg nem forr ki teljesen addig nálam esélytelen. Firefoxot pedig nem 256 MB RAM-al kell futtatni, de a 3.5 80 MB RAM-ot eszik átlagban, nem tudom miért olyan lassú... De mondom, ott van a SeaMonkey ugyanazzal a motorral, mint amit a Firefox használ, az gyorsabb.
#94 - Vegita - 2009. augusztus 16.
magyarl: aki uyleeget kerdez ubuntu-forumon, az leglabb nem adta fel, es ha raerez az apt-get izere, akkor tana mar nem fog ultranagy hulyesgeket kerdezni. En is igy "fejlodtem".
#95 - Lenry - 2009. augusztus 16.
86 deckard:

neked fogyasztja a tárhelyedet a hülye kérdés a fórumon? nem.

plusz akkor mégis hogyan tanulja meg a Linux használatát az, akit édesanyjában jobban érdekelt az oldalfal rugdosása, mint az /etc tartalma, ha nem kérdezhet sehol?

nesze neked segítőkész Linux közösség... "rtfm, meg k***a anyád, ha nem értesz hozzá, de van képed megkérdezni...
ehh...
#96 - Vegita - 2009. augusztus 16.
*hulyeseget
#97 - deckard - 2009. augusztus 16.
Lenry:
Egyszerűbb kérdésekre a Google kilistáz rengeteg oldalt.
#98 - Tusk - 2009. augusztus 16.
De azt nem értem, hogy ha a windowsos userek szenvedjenek az XPvel, akkor miért írjátok minden ilyen kommenbe, hogy "Linuxot kéne használnia" (?) csodálkoztok, hogy sok a n00b aki kérdez a fórumon, TI BIZTATJÁTOK őket erre, hogy kde, suse, ubuntu, fedora stb. a tuti oprendszer és nem a windows. Ti erőltetitek rá az emberekre a linuxot, mert ki kell próbálnia, ha ennyire jó, és mivel nem látta még KÉRDEZNI fog, és utána megint kérdezni fog, majd rájön, hogy többet kérdez mint amennyi időt használja, és letörli a p.csába.
#99 - safubaba - 2009. augusztus 16.
Na Vista vs Linux... annyit tudok mondani, hogy nem mondom h vérprofi szinten de azért értek ezekhez a dolgokhoz, de felraktam egy linuxot.. szép jó tényleg free meg nagy szabadság.. de egy átlag juzer felrak egy normális linuxot... ő nem fogja a kernelt beállítani, egy csomag telepítés neki már sok lesz, esetleg egy hardverbeállítástól már besír.. míg felraksz egy winfost, lassabb, pénzes de ezen kompromisszumok árán, nem kell kernelt baszni, nem kell csomagokat telepíteni, egyszerűen csak felrakod, használod, ha kell valami progi, megveszed v letöltöd nekem tökmind1.. de akkor sem kell parancssorban installozni, mert azért nem mindenki programozó, persze vannak célrendszerek, de kurvára nem azokból az emberekből van több aki ezt használja.. de attol függetlenül mindenki buzi aki winfost használ.. én mind2őt de sztem még mindig barátságosabb egy winfos mint egy linux...
#100 - Vegita - 2009. augusztus 16.
aki pedig mondta, hogy igenis hasznalhato a windows help, mutassa mar meg, hogy hol van benne irva a regeditrol es az msconfigrol (printscreen, tudom winen tobb gomb is lesz). 2 eve meg biztos nem volt
#101 - Vegita - 2009. augusztus 16.
#98 ram gondolsz h biztatom a nepet. Mert tenyleg rossz nezni azt a szenvedest. Deckard ellenkezoleg gondolja, nem kene midnenkinek atszoknia linuxra, aki nem ismeri a man parancsot. De valahol akkor is el kell kezdeni
#102 - gombost - 2009. augusztus 16.
deckard: 145-ös az IQ-m (és nem netes teszteken próbáltam), kipróbáltam a linuxot és nem tetszett. Vistát használok, most fogok váltani a Win 7-re. Ha fejbe szeretnél lőni emiatt győri vagyok, keress meg.
#103 - deckard - 2009. augusztus 16.
safubaba:
A Windows fejlesztőit tiszteld meg azzal, hogy nem winfos-nak írod a Windows-t, főleg ha még használod is!
#104 - Tusk - 2009. augusztus 16.
nekem 2gb rammal is tetű lassú a firefox 3.5, de a procim is core2duo tehát még ez se lehet baj.
#105 - deckard - 2009. augusztus 16.
gombost:
Nekem meg 167-es. ;) Nem netes teszt.
#106 - Vegita - 2009. augusztus 16.
ja es pont azt mondtam, hogy aki kerdez, az legalabb nem adta fel. Nekem sem egy eset volt, hogy elegem lett linuxbol eleinte, mert felrebeszelteka forumokon. Nem a hulye kerdesekkel van baj, hanem a hulye valaszokkal. Vki ismer egy parancsot, es mindenre azt javasolja.
#107 - deckard - 2009. augusztus 16.
Vegita:
Ha az a parancs beválik, akkor miért ne?
#108 - Lenry - 2009. augusztus 16.
94: Vegita
én is. egyelőre ott tartok, hogy büszke vagyok magamra, hogy tudtam aMSN-t meg Audacioust forrásból telepíteni (jó tudom, ./configure, make, make install, de nekem nagy eredmény)
tudtam grub2-t telepíteni, konfigolni, meg designolni.
fennakadás nélkül át tudtam konvertálni ext3-ról 4-re a /-t (elsősorban ehhez kellett a grub2)

nem érzem magam nagy valakinek, mert nem hiszem, hogy ezek hatalmas eredmények lennének, de ezeket bizony a fórumokon feltett hülye kérdésekre adott válaszok segítségével tanultam meg, mert anyu sajnos nem a linux kernel forrását olvasta esténként

(igen, és ehhez pl meg kellett kérdeznem olyan apróságokat, hogy "ha modprobe-al betöltök egy kernelmodult, az csak az adott munkamenetre érvényes?
és ha igen, akkor hogyan tudom minden indításkor automatikusan betöltetni?"

nem tudhattam, hogy hogy kell, mert soha nem volt szükségem erre korábban. és hol kellett volna erre keresnem a választ, ha nem egy fórumban?
#109 - Vegita - 2009. augusztus 16.
#99 ez nagyon gentoo+gnome komboszagu :D teged jol atvertek :D Egebkent nekem fedoraba nem kellett 6 hnapig kernelhez nyulnom, aztan nvidia modult kellettfelraknom. Meg grafikus package-er konnyebben kezelheto sztem midnennel, de * install program se veszelyes.
#110 - gombost - 2009. augusztus 16.
Ok deckard örülök, hogy ilyen okos vagy, de csak azt próbáltam meg körülírni (mivel te hivatkoztál a 120-as IQ-ra), hogy a Windows nem a "lelki szegények" kiváltsága.
#111 - deckard - 2009. augusztus 16.
Lenry:
Én eddig 2 vagy talán 3 kérdést tettem fel, ezeket is azért, mert a Google nem dobott értékelhetőt. Biztos Te is találtál volna választ a kérdésedre, csak esetleg másik weboldalon.
#112 - Lenry - 2009. augusztus 16.
107: deckard.

azért, mert sajna nagyon sok az olyan, hogy valami bajom van teszem azt az Audacious fordítása közben, és ahelyett, hogy segítene, inkább odalöki, hogy miért nem telepíted repóból (azért bazmeg, mert ott régi van, nekem meg az új kellene)
vagy, hogy miért nem használod inkább az xy playert (mert nekem ez tetszik)

és nagyon sok ilyen van. és ettől elmegy az ember kedve az egésztől
#113 - Tusk - 2009. augusztus 16.
#100
http://kepfeltoltes.hu/090816/regeditor_www.kepfeltoltes.hu_.png

ennyi elég? ha több help kéne akkor meg ott a www.google.com
A képet print screenel csináltam simán. A windows 7 beépített képlopójával. ha nem tetszik sajnálom.
#114 - Vegita - 2009. augusztus 16.
#108 ext4 hiba volt. Ha baj lesz a rendszerrel, missionosebb lesz javitokonzolrol chrootolni. Meg jobb az ext3 szerintem. En sem tartok am sokkal elorebb, gentoonemergenelkul raktam fel xorg-ot, es ra az nvidia-drivert es amire a legbuszkebb voltam, hogy debiannal eg laptop nem akart 800x600 fole menni, de igy csak ozepen volt kep, es tudtam, mit kell atirni a xorg.conf-on. Igazabol egyedul a xorgnak vagyok szakertoje, egyszer kezzel kitoltottem a tvm adatait manualbol, meg egyszer kdm helyett "hangyafocis" kepet helyrehoztam.
#115 - Lenry - 2009. augusztus 16.
114: bízok benne, hogy nem lesz vele baj :)
#116 - Vegita - 2009. augusztus 16.
deckard: aki eljut odaig ameddig Lery, az nylvan ahsznal googlet es manualt. Neha tenyleg felrebeszelnek forumokon. En pl cmake-et mai napig nem ertem, es nem talaltam olyan manualt, ami noramlisan elmagyarazta volna tulbonyolitas nelkul.
#117 - Lenry - 2009. augusztus 16.
egyébként grubban vagyok már egész profi, mert valamiért azt hiszi, hogy sda4 a root, pedig sda3, viszont akármikor valamilyen script belenyúl a grubba, mindig az a vége, hogy visszaállít mindent alapra, meg a rootot sda4-re, én meg írogathatom minden custom dolgomat vissza
#118 - Vegita - 2009. augusztus 16.
#112 kedvencm, mikor dc-klienset keresett vki, es elkuldtek torrentezni. Aszittem rajuk boritoma monitort.
#119 - Vegita - 2009. augusztus 16.
en is buszke voltam, h gentooban sikerult elsore mukodo grub.confot csinaltam,mellesleg nem arra a vinyora, amelyik elso volt a biosban. Majd adtam fedorahoz mukodo grub bejegyzest.
#120 - deckard - 2009. augusztus 16.
118:
DC leáldozóban van. :) Ha fizetnének érte, akkor sem használnék DC-t.
#121 - Lenry - 2009. augusztus 16.
120: egy flém elég topikba ;)
#122 - deckard - 2009. augusztus 16.
121:
Nem flame-nek szántam, csak leírtam azt, hogy mit gondolok a DC-ről.
#123 - Vegita - 2009. augusztus 16.
jo, de ha vkinek mindenaron dc kliens kell (tudod privat hubok) akkor ne kuldjek mar el torrentezni. Errol szolt mar egy masik topic ne klljen mar erol is vitat nyitni.
Lenyeg, hogy dc jobb rendszerlenne, ha mindenki hasznalna, de torrentet hasznalja mindneki, az a szukseges rossz.
#124 - deckard - 2009. augusztus 16.
123:
DC-n minden lassan jön, mellesleg csak beírja a Google-be, hogy dc linux és kiadja a DC kliens-t. Bithu-ról minden jön max. sebességen.
#125 - Vegita - 2009. augusztus 16.
#124 linuxdcpp egy nagy szar, google emg nem hozza kivalknutot. valknut megint csak olyan, hogy nem reg lett nagyon jo kliens belole.
#126 - Lenry - 2009. augusztus 17.
124: ez hülyeség... a DC pont ugyanolyan p2p hálózat, mint a torrent. azért jön lassabban az anyag, mert vagy kevés a feltöltő, vagy lassú... ez nem a DC hibája.
mint ahogy nem a torrent erénye, ha valamit sokan osztanak meg, vagy nagy a feltöltési sávszélessége a seedernek...
#127 - deckard - 2009. augusztus 17.
Akkor, ha annyira zavar legközelebb ajánld annak aki rákérdez.
#128 - deckard - 2009. augusztus 17.
Lenry: eddigi tapasztalataim szerint DC-n minden sokkal lassaban jön, mint torrenten. De ez szó szerint minden esetre igaz, hogy a DC lassú.
#129 - Lenry - 2009. augusztus 17.
most tényleg nem érted, vagy direkt vitázol? keress rám DC-n, garantálom, hogy mind a 10 MBitnyi feltöltésemmel küldöm neked, ami tetszik a megosztásomból
#130 - Vegita - 2009. augusztus 17.
#128 en vagyok olyan hubokon, ahol van 0days bot bizonyos dolgokbol. max savszellel jon a cucc. Ja es tobbszalas kliens alatt nincs dc.
#131 - deckard - 2009. augusztus 17.
Lenry:
Tudom mi az a P2P, csak leírtam a tapasztalataim. Azért meg nem fogok telepíteni, hogy rádkeressek DC-n.
#132 - Vegita - 2009. augusztus 17.
#129 te meg engem keress meg dcn, es meseld el, hogy van neked szegeden 10mega uploadod :D
#133 - Lenry - 2009. augusztus 17.
131:

akkor 2:0 ide ;)
#134 - deckard - 2009. augusztus 17.
133:
Milyen 2:0-ról beszélsz?
#135 - Lenry - 2009. augusztus 17.
132: nem olyan egyszerű az... Valknuttal még nem haverkodtunk össze, és nincs kedvem újraindítani StrongDC++-ért

egyébként TVNetwork
http://tvnetwork.hu/egyeni/akcio/akc.html?id=1634&servicegroup=1&szolg=0&area=49&type=1&wwwservicekod=9943&detailed
#136 - Vegita - 2009. augusztus 17.
monduk nem talalsz meg se Vegita neven, se diablon. drumnbass.lv -n kuldj egy regmet :D
#137 - Vegita - 2009. augusztus 17.
akkor mind1, jah tenyleg, tvnetwork mar csak a belvarosban nem erheto el :(
#138 - Vegita - 2009. augusztus 17.
btw ubuntuban meg debianban nagyon regi valknut van, svnbolforgasd, mert kulnben tolteni se tudsz
#139 - Lenry - 2009. augusztus 17.
0.3.13 van repoban, de akkor forgatok újat. köszi a tippet

(Valknuttal nagyon az elején vagyok még, meg mégis kénytelen leszek Wint indítani, mert nem tudom fejből a hubok címeit)
#140 - Lenry - 2009. augusztus 17.
0.3.13 van repoban, de akkor forgatok újat. köszi a tippet

(Valknuttal nagyon az elején vagyok még, meg mégis kénytelen leszek Wint indítani, mert nem tudom fejből a hubok címeit)
#141 - Vegita - 2009. augusztus 17.
0.3.13 a nagyon regi (bar en 0.3.7re gondoltammert ubiban az van) 0.3.13 az elvileg mukodik legalabb, de 0.4.9 (vagy annak a 0.3asa) vagy svnes fog csak tenyleg jol mukodni
#142 - xezs - 2009. augusztus 17.
141 kommenten keresztül Vista vs Linux? Ti nem vagytok épelméjűek de komolyan.
#143 - Lenry - 2009. augusztus 17.
tisztában vagyunk vele, hogy értelmetlen a vita, mert úgysem tudjuk egymást meggyőzni, de jó szórakozás
#144 - tetra - 2009. augusztus 18.
Csak néhány észrevétel. Ez hülye, mármint ez az ember. Valai felvetette, hogy nem kell vitázni... de kell vitázni, csak nem ilyenekkel. Aki olyat mond, hogy FELTÖRHETETLEN, meg LEGGYORSABB meg LEGJOBB, annak valahol valami a fejében nincs rendben. Az is nagyon jól mutatta az értelmi színvonalát, hogy kapásból rájött, hogy IE8-at használok, mert nem linuxot. Közben nem is.

Fel kéne fogni, hogy tökéletes rendszer nincs. A feltörhetetlenségről meg csak annyit, hogy hiába vagy TE user módban, ha a root accot basszák fel. És ez megtörténhet, mivel az egész fost C-ben írták, és ha tudod mi az a buffer overflow. Nekem C++-ban is sikerült, pedig nem nagyon használtam sima tömböket, de mégis becsúszott. Egy sima, hatezer soros programba. Linux kernel hány soros is (tetszőleges linux kernel)? Még ha nálam profibb, mondjuk tizedannyi hibát vétő programozókkal számolunjk is. Amúgy meg a kernel meg oprendszer kérdésben nagyon nem egyértelmű, mi hova tartozik. A kernel az oké, az az ami, de hogy mi van még benne az oprendszerben? Kényes kérdés. Ha összeraknak két külön fejlesztett dolgot (valamilyen kernel és valamilyen grafikus rendszer rá) lesznek inkompatibilitások, faszműködések.

A Big Rigs meg azért nem jó példa, mert a fizetős játékokat olyanok képviselik, mint Crysis, HOMM2-5, WoW. A nyílt forrásnak meg a Firefox és a linux a két zászlóshajója (nyílván van még sok nagyobb projekt, de azért legyünk őszinték), és az előbbi egy rakás szar (legalábbis 3.5 előtt biztos az volt, azóta nem használtam).
#145 - eLevente - 2009. augusztus 18.
Ha már ennyi Linux guru van itt, kihasználom a helyzetet:
Photoshop CS4-et lehet valahogy normálisan futtatni Linux alatt? Úgy értem a normálist, hogy használhatóan gyorsan.
#146 - deckard - 2009. augusztus 18.
tetra:
Az pedig a Te értelmi szinted jelzi, hogy egy egyszerű mondatot nem tudsz értelmezni, csak beszólni, mint egy 5 éves hülyegyerek, akinek a játékára rámondták, hogy szar és elkezd pattogni, mint egy elmebajos. Próbálj nyugodtan feltörni egy Linuxot úgy, hogy nem az ubuntu/fedora/suse/mindenmás által van leforgatva... Várom a fejleményeket! ;) Attól, hogy a Linuxot nem tudod használni még nem szar. Ismered azt a mondást, hogyha a kacsa nem tud úszni azért nem a víz a hibás? Konkrétan pedig nem nagyon emlékszem arra, hogy kijelentettem, hogy *caps be* FELTÖRTHETETLEN, LEGGYORSABB, LEGJOBB, ez nem az én stílusom, azt mondtam, hogy *caps ismét* SZINTE feltörhetetlen, pokoli gyors, azt pedig semmire nem mondom, hogy a legjobb, kivéve a Firefox, mert az nagyon egyértelmű. De gondolom már nagyon hiányzott az, hogy valakinek beszólj, ezért inkább hazudtál arról, hogy miket írtam. Már bocs, de ez SZÁNALMAS viselkedés...
eLevente:
http://thesmilingpenguin.com/post/105517877/running-photoshop-cs4-on-linux-using-wine
#147 - tetra - 2009. augusztus 18.
Csak a tények: de mondtad.
#148 - deckard - 2009. augusztus 18.
Idézz kérlek.
#149 - Vegita - 2009. augusztus 18.
firefoxsemmikeppen se leggyorsabb, de teny hogy a legnepszerubb open program. Es azert nepszeru, mert mindenki IE-hez hasonlitja.
De vannak igenis jo open programok, amiknek nincs closed parjuk. Foleg a qtsek.
#150 - tetra - 2009. augusztus 18.
Ergo a firefox jobb példa az openszorszra mint a big rigs a closed-ra. Csak ennyit állítottam, na meg hogy az fx egy rakás.
#151 - tetra - 2009. augusztus 18.
Jah, és ZROGDAVAR JELENJ MEG!
#152 - Lenry - 2009. augusztus 18.
146: én alul vagyok képezve, de én is feltörhetetlen rendszert akarok... merre van az "uncrackable" kapcsoló a menuconfigban?
#153 - tetra - 2009. augusztus 18.
Jah amúgy többeknél láttam, szóval leírom, általános vita-jótanács: ne kérj bocsánatot azért, ha valakiről rosszat mondasz, mivel azért mondod, mert úgy is gondolod, ezesetben nincs helye bocsánatkérésnek illetve adásnak.
#154 - Vegita - 2009. augusztus 18.
#152 primeencryptelt root jelszo, userjelszavak, es primeencryptelt vinyo. Kicsit nehez osszeheggeszteni.) es mindezt jo helyre jo sorrendbe berakni. Ja es prime-encryptelt grub jelszo.
#155 - Lenry - 2009. augusztus 18.
153: milyen igaz
154: ez első hallásra még bőven meghaladja a tudásomat...

de legalább okosabb lettem, hogy tényleg van uncrackable kapcsoló a menuconfigban :)
#156 - deckard - 2009. augusztus 18.
tetra:
Mondj a Cinelerra-ra és a Blender-re closed alternatívát.
Megjegyzem: hiába keresel
#157 - Csububoy - 2009. augusztus 19.
Hát nem tudom gyerekek,én használtam mindkét rendszert,nekem marad a win mivel game-eket is futtatnom kell valahogy.És hozzátenném h a Linux rohadtul nem felhasználóbarát.Hiába mondjátok túlbonyolított és egy mezei Usernek ezért nehéz beleszoknia.Megértem ha a programozók linuxot használnak mert való igaz az is h olyan bugfészket mint a windows nehéz volt összehozni még a Microsoftnak is.Csak az okostojás Linuxfanoknak akiknek olyan sok eszük van h csak rövidítésekben tudnak kommunikálni és mást sem csinálnak minthogy a linux táborába térítik az embereket (illetve próbálják)miért nem jut eszükbe írni egy felhasználóbarát linuxot?Ott a lehetőség mint mondtátok nyitott a forráskód...Ezen gondolkodjatok egy kicsit...
#158 - tetra - 2009. augusztus 19.
Van ilyen, úgy hívják hogy suse meg ubuntu. Azt tényleg akármelyik gyökér felteszi otthon, és ha szerencséje van, működik is.

Én nem állítottam, hogy MINDENRE van jobb closed alternatíva. Csak hogy az openszorsz nem csodaszer. Persze, openarena meg TA Spring nagyszerű dolgok, de olyan nagy dologban, mint egy normális böngésző vagy operációs rendszer egyelőre nem látszik életképesnek.
#159 - Vegita - 2009. augusztus 19.
#158 koquerornal gyorsabb bongeszo a vilagon nincs. Buta kicsit, nics olyan pluginbazisa, int firefoxnak vagy operanak, de nekem nincsenek extra igenyeim (meg az rsst, meg a jelszomegjegyzot sem hasznalom, de az benne van) nekem eleg, hogy 89et visz acid3n, ha emg az operanal is gyrsabban nyilik kde4en, valamint megy rajta midnennel gyorsabban) flash, meg kmplayer4gyel minden mas filmformatum. Amugy neztem kde for windowst fater gepen, ott tetulassu volt minden, meg konqueror is.
#160 - tetra - 2009. augusztus 19.
Lásd fent. Nem nevezném normális böngészőnek a konkerort, noha amikor kipróbáltam tetszett. Egy böngészőnek tudnia kell dolgokat, mint pl flash, és az (könnyen lehet a benti linux heréltsége miatt) nem ment. Nincs kizárva, hogy készüljön valami igazán fasza dolog openben, de amögött meg nem lesz annyi pénz, hogy reklámozzák meg hypeolják.
#161 - deckard - 2009. augusztus 19.
tetra:
WebKit-nél jobb böngészőmotor jelenleg nincs és OpenSource.
#162 - tetra - 2009. augusztus 19.
Most vitázhatunk Istenről is, a hit nem segít ha programozásról van szó. Vannak, akik a Java-t egy jó programozási nyelvnek tartják.
#163 - Tusk - 2009. augusztus 19.
A chromenál egyik böngésző se gyorsabb és open source... Egyébként meg tegyél össze egy linkelt gépparkot közös erőforrással és az összes böngésző "hirtelen" gyors lesz ha elég az erőforrás. Ez gépkérdése felesleges vitatkozni rajta.
#164 - tetra - 2009. augusztus 19.
Pont ma magyarázták melóban szomszéd asztalnál, hogy mekkora jó ez a chrome, és szóba kerültek a hibaüzenetek ("Jaj, valami baj van" típus), és hogy legutóbb megesett, dehát 30 tab volt, és az uccsó erősen flesses, és hát érthető. Érthető? Egy böngésző ne fosson be 30 tabtól meg egy kis flesstől.

Nem tudom ki említette, hogy nála a böngészőteszt azt jelenti, hogy felmegy youtube-ra, és megnyit 30-40 videót. Van böngésző ami látható lassulás nélkül viszi. Nem opensource.
#165 - tetra - 2009. augusztus 19.
+1 a fless azért jó teszt, mert minden bönge elvileg ugyanazt az adobe plugint tolja, így nem az van, hogy szintetikus teszt a saját js motoromra optimalizálva...
#166 - Vegita - 2009. augusztus 19.
#160 kepzekd nekem megy flash konqban, x86on meg ennel is egyszerubben heggesztes nelkul menne
#167 - Vegita - 2009. augusztus 19.
es szerintem 89% acid3n eleg. meg nekem 30 tab+myspace oldalak nem szoktak crasht okozni. Ami most az uj verziohibaja, de eddig nem volt, hogy neha crashel iwiwnel, de semmi masnal
#168 - Vegita - 2009. augusztus 19.
helyesbites: kde for windowson nincs (vagy missionosebb) a flashplayer
#169 - Lenry - 2009. augusztus 19.
164: melyik böngésző az?
sose próbáltam, de most a Firefoxban kipróbáltam ezt a tesztet... 3 tab volt nyitva, rányitottam 30 napirajz oldalt, egyszerre (RSS linkjén scroll klikk)
mértem... 6 sec gondolkodás után mindegyiket betöltötte
#170 - tetra - 2009. augusztus 20.
Napirajz egy tiszta html, ha azt se sikerülne kezelnie, akkor nem nevezhetnénk böngészőnek...

Amúgy mondom a konqueror faja kis böngésző, már amennyit láttam belőle, de mégse azt a példája az o.s.-nak
#171 - Vegita - 2009. augusztus 20.
#170 nekem akkor is az a peldaja az open bongeszonek, mert az az egyetlen qt4es, es nekem kde4en ahol lehet, kerulendo a non-qt

A kedvenc operad (a.k.a Mr. 100/100 acid) is qts, de a qt4es verzioja meg csak x86ra van, es nekem kicsit erdekesen viselkedett az a beta scrollozasnal nvidia kartyammal, amivel minden mas fullos linuxon.
#172 - tetra - 2009. augusztus 20.
Opera nem qt-s, vagyis nem mindegyik verzió. Tudtommal a wines pl nem az. De amúgy a görgetés az először ebben volt gyönyörű (fx-ben még mindig rusnya), rossz is volt mást használni amikor muszáj volt...
#173 - Tusk - 2009. augusztus 20.
tetra, a híbaüzenetek valóban zavaróak, de hálisten valamiért egyre kevesebbet találkozom velük. Szerintem updatelniük kéne, ha már magától nem updatel, illetve valószínüleg a gép nem bírta a flasht (nem írtál gép specifikációt) és flash elég szarul van optimalizálva. például a régi 2,4ghz-es gépemen friss rendszeren [b]egyik[/b] böngésző sem(opera,chrome,ie,ff) tudott játékot futattni normális körülmények között, mind szaggatott.

De tessék itt egy kép megnyítottam a youtube kezdőoldalról minden videót és mindegyik futott (lejátszás alatt állt) mégsem omlott össze: http://kepfeltoltes.hu/090820/chrome_www.kepfeltoltes.hu_.png

Plusz egy nagyon hasznos feature benne, ha valamiért elszállna a böngésző nem viszi magával az egészet csak az adott oldalt és az oldalt álltal használt memória címeket. A bétánál még előfordult olyan velem is, hogy az oldalak sorban szálltak el, mintha sortűz lenne, de így 2.0-nál nem láttam még elszállást.
#174 - Vegita - 2009. augusztus 20.
#173 ez szimpatikus, remelem linuxos chrome qt-s lesz
#175 - Vegita - 2009. augusztus 20.
http://img19.imageshack.us/img19/3184/konqe.png
(3 pause gomb= 3 flash movie jatszodik)
ennel tobbre nekem nincs szuksegem egy bongeszoben
a magas ramhasznalat a tobbnapi uptime miatt van
#176 - Vegita - 2009. augusztus 20.
jah meg linuxon fontos a cimsortorlo gomb is a vagolap vedelme erdekeben, ugyanis kijeloles feler egy masolassal. Igy firefoxnal kellemetlen, ha kozepso gombnal mellekattintod a new tabot, es az URLt pasteeli. a rekordom am nekem is vmi 40 tab
#177 - Tusk - 2009. augusztus 20.
betettem 4 videót chromba, és mindkét task managerrel mutatom: http://kepfeltoltes.hu/090820/task4youtubevid_www.kepfeltoltes.hu_.png

(chrome-ba is van beépített task manager.)
#178 - Vegita - 2009. augusztus 20.
#177 igen, de
1.: szerintem nem sok ertelme van egy videonal tobbet jatszani egyszerre, nagyon max 2.
2.: nekem ha 3 kulon tabon voltak a videok, akkor nekem az majdnem harmadannyi cpu volt npviewernek, csak a hangot jatszotta, de visszaugrasra azonnal vitte masikat is.
3.: mikor a screenshotod keszult, az aktualis video meg csak toltott be, de meg nem vitte el egy play cpujat.
4.: egyebkent dicseretes a win7 ram lightweightsege, de nekem mas bajaim akkor is vannak vele, megneznem 5 nap uptime utan is. (enyem annyin van tul)

egyebkent erdekes, hgy mennyire kulonbozoen szamolnak taskmanagerek, de mar gnome meg kde system monitor is van hogy masra fogja a ram leakage-t.
#179 - Lenry - 2009. augusztus 20.
170: jó bae... prohardverrel is ugyanezt csinálja, csak a napirajzra kattintottam először...

nem lehetne egyszer nem minden fasságba belekötni?
#180 - tetra - 2009. augusztus 21.
Bmeg. Mondtam hogy fless. Nem belekötök, csak nem releváns amit próbáltál.
#181 - Lenry - 2009. augusztus 21.
oks, csak ezért kipróbáltam. youtube - recommended for you RSS, 25 YT oldal egyszerre. gondolkodás nélkül betöltötte mindet.
#182 - deckard - 2009. augusztus 21.
Vegita:
Linuxos Chrome GTK-s lesz, ezért ilyen lassú a fejlesztése.
#183 - tetra - 2009. augusztus 21.
Ez van, Vegita számára elveszett a króm :D
#184 - Vegita - 2009. augusztus 22.
#183 jol latod.) Es hiba a gtk. Nagyon nagy hiba... Firefoxot konnyebb lenne qtskent kiturni
#185 - deckard - 2009. augusztus 22.
http://hup.hu/cikkek/20080807/mozilla_es_firefox_qt_portok_tesztelesre
Mellékesen az én meglátásom szerint a gtk/Qt nem eszik sokat, ha nem függ a gnome-tól/KDE-től és szerintem ne vedd a Chrome-ot a többi gtk-s progival egy kalap alá, ez azért nem ugyanaz. Egyébként, ha kiváncsi vagy rá, akkor megnézheted a Chromium-ot, egész korrekt, eddig még nem fagyott, megy már a flash, eltüntethető az ablakkeret, gyors is. Chrome természetesen még csak Ubuntu/Debian csomagokból érhető el... -.-
#186 - Vegita - 2009. augusztus 22.
#185 hol a jo oreg google-os sh installer? nem mondod, hogy csak deb van még.
#187 - deckard - 2009. augusztus 22.
De mondom.
#188 - bachterman - 2009. augusztus 29.
flame wars, i presume?
#189 - xezs - 2009. szeptember 2.
Fasznak vitatkoztok itt, már rég nem divat rendszereket törögetni, van jobb megoldás, úgy hívják social engineering. Onnantól kezdve tökmindegy hogy atombunkerbiztos oprendszered van vagy sem.