2009. december 5.
#14171 + (350/85,14%) [X]

Gyuri: beszólt, de mondom neki h nem vagyok vidéki, 10 km-re lakok bp-től
Gyuri: erre egyik nap megyek haza
Gyuri: és látom h a szomszéd bácsi kergeti a kecskét......
Gyuri: ez mégiscsak vidék basszameg...

megosztás: facebook, twitter

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned.
név:

url:

hozzászólás:


#1 - kelars - 2009. december 5.
akkor faszság hogy minden vidék a csöves Pesten kívül...
#2 - xezs - 2009. december 5.
#1 true

Kedvencem mikor Debrecent levidékezik... Kb annyira vidék mint Bp. És még a hajléktalan is kevesebb.
#3 - tetra - 2009. december 5.
Akkor annyira nem lehet nem-vidék, ha kevés a hajléktalan, nem? Budapest akárhogy nézzük, annyival nagyobb bármely másik városnál, hogy ihaj. Ahhoz képest vidék, igen.
#4 - Ancsi - 2009. december 5.
sok bunkó pesti :D
#5 - Stinkfist - 2009. december 6.
Butapest...
#6 - tetra - 2009. december 6.
Azaz, kurva anyját az összesnek.
#7 - xezs - 2009. december 6.
A vidék az, ahol a végeláthatatlan rónán a paraszt a tehéncsordát hajtja. Egy város, ahol 10+ emeletes házak, mozi, színház, normális infrastruktúra van, minden, csak nem vidék.
#8 - saxus - 2009. december 6.
Haha, én a III. kerben is tudtam egy olyan házat, ahol az udvarban kecskét tartottak, pedig eléggé benn volt a városban.
#9 - xezs - 2009. december 7.
#8 De ott nem volt végeláthatatlan róna. Tehát nem teljesül minden feltétel.
#10 - bigmac - 2009. december 7.
Vidéki város?
#11 - tetra - 2009. december 7.
xezs. Kérdezz meg néhány embert, szerintük mi a vidék. Ami nem Budapest az vidék. Mivel Budapest a főváros, egyben a legnagyobb város. Amire te gondolsz az a tanya, puszta stb. Debrecen vastagon vidék. MESSZE VAN az ország közepétől. Pécel például már necces. Kisváros, de nem mondanám vidéknek, mivel átlátni az M0 felett Pestről...
#12 - Bluestar - 2009. december 7.
#1: Egyetértek.

#11: Pesthez képest sem vidék Debrecen, egyáltalán nem. Tudniillik korántsem azon múlik, hogy melyik város vidék, és melyik nem, hogy milyen távolságra van Pesttől... elég nagy baj, ha a megkérdezett emberek nagy része így gondolja, valamint ehhez még azt is társítja, hogy vidéken az elsődleges munkakörök közé a nyáj terelgetése tartozik, szántás-vetés, és hasonlók - ami önmagában még nem lenne probléma, mivel a vidéki kistérségekre ez tényleg jellemző lehet, de így, hogy a VIDÉK fogalmát sem ismerik egyesek, illetve folyamatosan tévesen használják...

A vidék pontos definíciója ugyanis a következő lenne, csak a tisztánlátás kedvéért:

"Vidék az a terület, amelyben a mezőgazdasági tevékenység és a zöld felület (erdő, rét, legelő) dominál, alacsony a népsűrűség (< 100 fő/km2) és a terület beépítettsége, valamint ahol a lakosság jelentős hányada a mező-, erdő-, vad- és halgazdaságból él."

A fent említett megállapítások közül például a szóban forgó Debrecenre szerinted melyik igaz? :)
#13 - tetra - 2009. december 7.
Pontosan erről a definíciórol szól a vita. Mer lehet szájat tépni, amíg az nincs. De sajnos sehol nem találok szabatos megfogalmazást erről. A tiéd honnan van? Ha tényleg autentikus forrás akkor készséggel elfogadom, hogy helytelenül használom a vidék szót.
#14 - kzk - 2009. december 7.
Azert abba az iranyba ne menjunk el, mint amikor torgyan csesztetni akarta a fideszt, es kinezte a Revai Nagy Lexikonbol a 'polgar' szo jelenteset, majd rohadt buszke volt magara.

A szo azt jelenti, amit az altalanos norma szerint ekozott a 10-12M magyar kozott.

Es brutalis deja vu-m van. Irtam mar ilyen hozzaszolast?
#15 - tetra - 2009. december 7.
Nem, de erre én is gondoltam, hogy ugyan már nem egy lexikonból vagy közgazdászkönyvből kéne kinézni, és mivel a vidék az sokaknak a nem-Budapesttel szinoníma (és baromira nem negatív értelemben, xezs hitével ellentétben senki nem hiszi azt, hogy vidéken nincs áram vagy ilyesmi), ezért én így használom.
#16 - Ancsi - 2009. december 7.
tetra, nem azzal van a baj, hogy a Te definiciod szerint a videk az nem Budapest, mert ugye normalis ertelemben veve helyes megallapitas. Van egy kozpont es a videke.
Hanem azzal, hogy az atlag pesti azt hiszi, hogy mivel az videk, az a szantofold, szaros gumicsizma birodalma, ezert ez feljogositja arra, hogy lenezheti az ott eloket, es nyilvan nem ilyen jo a videkieknek, mint nekik itt fenn a "nagyvarosban".

Nekem is mondtak mar, hogy hulye videki felkapaszkodott paraszt. Nem viccbol. Pedig miskolci vagyok. (Ja, meg azt se tudjak elkepzelni, hogy lehet ott elni :-D)
Akkor erre mit mondjak?
#17 - xezs - 2009. december 7.
A vidék az az, amit Bluestar #12-ben megfogalmazott. Az elég baj, hogy Budapesten az emberek nagy része vidéknek tekint mindent, ami nem Bp. Ez önnön pökhendiségük és nagyképűségük terméke, semmi más.

A megkérdezésről meg annyit, hogy baromira attól függ, hogy hol kérdezed meg. És mivel ez az ország nem csak Budapestből áll, sőt, 8 millióan vannak olyanok, akik nem budapestiek, de magyarok, gyanítom, hogy a nagy többség azt mondaná amit én.
#18 - tetra - 2009. december 7.
Ancsi: ezt mondtam én is. A köznyelv SZERINTEM a vidék alatt nem-Budapestet ért, és LEGTÖBBEN nem gondolják, hogy az elmaradott és parasztok akik ott élnek.

xezs: ez a te sértettséged és hülyeséged. Pont erről pofázok, hogy nekem a vidék mit jelent, és hogy ebben rohadtul semmi lenézés nincs, ergo pökhendiség sem. Most mondhatnám azt, hogy a vidékiek mind hogy lenézik a pestieket, de nem mondom, mert tudom, hogy csak a gyökerebbek néznek le valakit ilyen dolog miatt, azokkal meg nem érdemes foglalkozni. Hidd el, hogy teljesen független a vidékizés a lenézéstől, legalábbis a normálisabb embereknél. Debrecen azért vidék, mert messze van Pesttől, semmi másért. És szerintem ez az elterjedt jelentése a vidék szónak. Pont mint hogy a paraszt szónak nem a földműves a szinonímája, hiába nyavajognak miatta, egyszerűen a nyelv változott, és a paraszt a bunkó másik kifejezése lett.
#19 - Ancsi - 2009. december 7.
xezs, az a tanya :D
#20 - xezs - 2009. december 7.
#18 Azt értsd meg, hogy nem ez az elterjedt, csak nem mész Budapest határain kívülre, ezért úgy tűnik. Ez épp olyan, hogy az sem elterjedt, hogy a tulajdonnevek elé határozatlan névelőt ragasztunk (ami amúgy megalol, nyelvtanból karó jár ezért), de persze ha az ember nem megy más városba Bp-n kívül, akkor azt hiszi hogy az a normális.

Üdv
A xezs
#21 - Silmarwen - 2009. december 8.
Szerintem pereljuk be a nyelvet mert pestre felmegyunk videkre meg le es ez negativ diszkriminacio.
#22 - attee - 2009. december 8.
#18:Ez ilyen formában faszság. Mert a vidéket még ma is használjuk úgy xy VIDÉKE, na most ez fordított arányban van a távolsággal szerintem. Tényleg elég nagy faszság, hogy minden vidék Pesten kívül, mert ennek a szónak önmagának nem is kéne, hogy értelme legyen az eredeti jelentése miatt.
#23 - kzk - 2009. december 8.
Határozott névelő az, és én sajna csúful rászoktam. :-(
De nekem is mondtak már olyat, hogy lol, vidéki, amikor nem léptem le pirosban a zebrára és szerintem jogosan küldtem el az arcot a jó kurva anyjába.
#24 - Reggie - 2009. december 8.
Kb. akkora hiba a "videk=nem Budapest" mint a "Pest=Budapest".
#25 - Bluestar - 2009. december 9.
#13: a Nemzeti Agrárprogramban és az Agenda2000-ben hivatkoztak rá a fenti módokon, de több mint valószínű, hogy máshol is kb így lenne meghatározva a fogalom. (google, "vidék az a terület" kulcsszóval könnyen rábukkanni a forrásokra :P)

#14: épp ez az, nincs általános norma. Legfőképp a fővárosiaknál teljesen mást jelent, mint amit egyébként kellene, hogy jelentsen.

#24: a 'vidékezés' nem egy egyszerű hiba, annál jóval több. Míg a Pest kifejezést csak rövidítésként használják, értelemszerűen Budapest azonosítására, a vidék szó sajnos rengeteg embernél egyenlő a fentebb mások által is leírt, kultúra és ingerszegény környezettel, abszolút negatív és lekicsinyítő jelzőként használják legtöbben - és aki azt mondja nincs így, az hazudik, vagy nagyon nincs tisztában azzal, hogy mi zajlik körülötte. :)
#26 - sulc - 2009. december 9.
"Gyuri: ez mégiscsak vidék basszameg..." errol szol a kvot basszÁtok meg...
#27 - xezs - 2009. december 9.
#23 Láttam én már bátor fővárosit pirosban tekerni bicajjal. Fel is kenődött egy autó szélvédőjére. Röhögtem, nem kicsit.

#24 Azt simán mondhatod hogy mész Pestre, ha Budapestnek a Dunától Keletre eső részére igyekszel.
#28 - tetra - 2009. december 9.
xezs, lehet nem arra célzott, amire én gondolok, de mondhatnók, hogy SEMEKKORA hiba. Sértettséged hidegen hagy, mert nem fogod fel, hogy a vidék nem negatív jelző; nemmellesleg fura is lenne ha az lenne, pont a sok vidékitől hallani ezt...
#29 - Shag_Beckur - 2009. december 9.
Hehe, én is 10 km-re lakom Bp-től :)

Debrecen meg vidéki nagyváros. Kész.

Ha meglátogatom ott az ismerőseimet, akkor LE megyek Debrecenbe. Ha Debrecenben laknék, akkor FELmennék Pestre. De most, ha Budapesten van dolgom, akkor BE megyek a városba. Ha a szomszéd településre megyek, akkor ÁT megyek.

Aki ezen megsértődik az meg is érdemli. Magyarország Budapest központú, ld. a vonatok nagyrésze Bp-re jön, autópályán az ország két szélét csak Budapesten keresztül lehet elérni, stb.

Ez tény. Nekem vidék Debrecen is, Sopron is, Pécs is. Kövezzetek meg, de ezeket a városokat fél-1 óra alatt át lehet szelni gyalog. Budapestet 4 óra alatt is nehézkes egyik végétől a másikig bejárni. Mondjuk ezért sem értem a vidéki városok durva gépjárműhasználatát. Bicikli, roller, robogó tökéletesen elég lenne egy akkora városban, hiszen max. 2-3 km-re található a munkahely. Napi 6 km séta még lassan is másfél óra, biciklivel fél óra. Ez azt jelenti, hogy a munkahely biciklivel nem több, mint 15 perc.
#30 - Ancsi - 2009. december 9.
Shag, szutykos gáné folyik rá a csiklódra, gyere velem káromkodni Miskolcra, mert ott biztos nem sétálsz 1 óra alatt a város egyik végéből a másikra. Nekem az hogy busszal eljussak a vonatállomásra, 45 perc busszal, és éppen jön a csatlakozás, és várni se kell, pedig a város "közepén" lakok.
#31 - kzk - 2009. december 9.
#30 Nem iszol, nem szívsz. Akkor ezek honnan jönnek? Orvos látta már?
#32 - Shag_Beckur - 2009. december 9.
Ahogy néztem gmapsen kereszben 10 km, É-D meg kb 6. Legyen két óra keresztben és másfél É-D irányban. Vagy nem tudom te milyen lassan sétálsz, 4,5-5 km/h a normális. Szóval nem tudom miért olyan lassú a busz, gmapson számolhatnál egy kb. távolságot a lakhelyed és a vasútállomás közt, csak az érdekesség kedvéért.

Egyébként pl. Miskolcról nem beszéltem az előző kommentemben, mert sose jártam arra:)
#33 - kzk - 2009. december 9.
#32 Ebből már nem jössz ki, Debrecen nagyobb, mint Miskolc, továbbá te légvonalban sétálsz, vagy ismered a rövidebb utat a sikátorokon keresztül, ahol nincs lámpa és forgalom?
#34 - Ancsi - 2009. december 9.
Szerintem Debrecen nem nagyobb, csak több gáné lakik ott.
#35 - kzk - 2009. december 9.
Debrecen : Miskolc
461 km² : 236 km²

Debrecen won.
#36 - Ancsi - 2009. december 9.
Jó, mert abba a szántóföldek is beletartoznak.

Pitagorasz tétel alapján, ha én Miskolcon ÉK irányból a DNy-i irányba sétálok, akkor durván 12 kilométert megteszek, 4 km/h átlagsebességgel és az 3 óra. Ebbe beletartozik a kisebbség elöl futva 12 km/h csúcssebesség, és a mozdulatlanul fekszünk a földön 20 perc késleltetési idő.
#37 - kzk - 2009. december 9.
Ez a 12km/h csúcssebesség gondolom magassarkúban van. Ennél még én is sokkal gyorsabban futok, pedig ugye én vagyok a nyüzüge bölcsészge.....
#38 - Ancsi - 2009. december 9.
Jóhogy. Azért van utána a késleltetési idő.
#39 - Shag_Beckur - 2009. december 9.
#33:

Légvonalban sétálok, mivel az összehasonlításhoz tök mindegy, hogy légvonal-e vagy se, hiszen a településeken nagyjából azonos nagyságrendű a légvonal és a tényleges út közti különbség.

Nekem tök mindegy, lehet Miskolc keresztbe 3-4 óra, de Bp akkor 6-7, remélem érted :)
#40 - Ancsi - 2009. december 9.
Te nem érted. Beszéltél itt jaj csak 1 óráról, de faszajó. Azért nem mindegy. Nem szeretem az általánosítást... Meg ez a vidékre minek ótó, a csengettyűs bicikli az odavaló, mi?

Továbbá gondolj bele, Debrecen és Miskolcon kívül sehol nincs olyan nagy mérvű tömegközlekedés. Azért ne legyé má' fővárosi paraszt :)
#41 - Shag_Beckur - 2009. december 9.
A nagyságrend a fontos, nem a távolság. 2-3 km-re Bp-en is bringát kéne használni, ellenben a kisvárosokban a 2-3 km tipikus távolság, Bp-en nem. Ezért lenne jó kis vidéki városban lakni, hazasétálhatnék iszogatás után, nem kéne utolsó buszhoz igazodni. Meg lennének szép vidéki lányok is, meg friss tehéntej reggelire :)

Másrészt Szeged, ami egy vidéki város élen jár a bringás infrastruktúra kialakításában. A köcsögök, hát saját magukat alázzák ezzel, rátesznek még egy lapáttal a "vidéki város csak parasztok biciklivel" sztereotípiára. Most mondd meg, mekkora barmok.

Én úgy érzem, hogy aki itt picsog a vidék elnevezés ellen, annak vagy egy elég komoly kisebbésgi komplexusa :( Úgy érzi, hogy bántják, mindenben a fölényeskedést látja. Ezt kezeltetni kéne, mert betegség :(
#42 - xezs - 2009. december 9.
Jó sok hülyeséget leírtok, már nem azért.

Először is, tetra, nem vagyok megsértődve egyáltalán, csupán arra próbáltam rávilágítani, hogy a vidék szót 2 millió budapesti egyféleképp használja, míg 8 millió másik magyar másféleképp. Emiatt nem lehet mondani hogy az az elterjedt, amit te használsz. Budapesten belül valóban, de néha nem ártana kitekinteni kicsit az M0-ás körgyűrűn kívülre is.

Másik, hogy más városokba nem kell autó. Na ez már tényleg LOL. Egyrészt, Debrecent nem szeled át a büdös életben sem 1 óra alatt, másrészt rengetegen vannak, akik a nagyváros és a környező települések között ingáznak, továbbá vannak olyanok, akiknek nincs a szájukban a bevásárlóközpont, emiatt kénytelenek autóval elszállítani a cumót, amit megvesznek. Meg egyáltalán, már az alapfeltevés hülyeség, hogy autót csak akkor vegyél ha 2 milliós lakosú városban laksz, ez nonszensz. Vagy ez benne van az autók kézikönyvében? :)

Egyébként ha már bicikli, az egyik filmben mondta jól az egyik srác: Ja persze, mindenki biciklizik... Úgy 6 éves koráig.
#43 - kzk - 2009. december 9.
Ha gyereked van, kell az autó. Alaptétel. Jelenlegi családmodell szerint ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy mindenhol van autó. Pötty.
#44 - Shag_Beckur - 2009. december 9.
Csak úgy, hogy véletlenül semerüljön fel az, hogy trollkodtok. Légyszives idézzétek már az, ahol írtam olyat "autót csak akkor vegyél ha 2 milliós lakosú városban laksz".

Véletlenül se gondolom, hogy a kedves kollegák alaptalanul hőzöngenek és elferdítik a szavaimat, mert ez igencsak csúnya dolog lenne és mivel alapvetően pozitívan állok hozzá a vitákhoz, így lehet, hogy csak nekem kerülte el a figyelmem az ilyen tartalmú kijelentésem. Amennyiben mégse állítottam volna a fentieket, úgy kiigazítást és a mondanivalóm újragondolását kérném tisztelettel.

Válaszukat előre is köszönöm.

Shag_Beckur
#45 - xezs - 2009. december 10.
#44

"Mondjuk ezért sem értem a vidéki városok durva gépjárműhasználatát. Bicikli, roller, robogó tökéletesen elég lenne egy akkora városban"

Mivel Magyarországról beszélünk, és te a pössssti (hadd már, köszi) álláspontot képviseled a "vidék" szó használata alatt, bátorkodtam a vidék szót a te felfogásod szerint az összes magyarországi városra értelmezni, természetesen kivéve Budapestet.

Mivel végig kizárólag Magyarországról volt és van szó, ezért bátorkodtam a 2 milliós jelzőt Budapestre használni. Nyilván ez Magyarország esetében összetéveszthetetlen bármilyen más várossal.

Most hogy így tisztáztuk a dolgokat, továbbra is érdekelne, hogy egy miskolcinak, pécsinek, netán debreceninek miért is kéne rollert használnia autó helyett? Komolyan érdekel, innám szavaidat.
#46 - Shag_Beckur - 2009. december 10.
Nem idézted, hogy hol állítottam olyat, hogy csak az vehet autót aki a fővárosban lakik, de sebaj.

Másrészt megint ékes példáját láthatjuk a vidéki kisebbségi komplexusnak, hiszen az, hogy nem értem, hogy miért használnak autót bicikli helyett a kis városokban egyáltalán nem zárja ki azt, hogy nem értem, hogy miért nem használnak biciklit Budapesten kis távolságokra.

Szóval ez megint csak a vidékiek sértődékenységét mutatja be, bármilyen alapot nélkülözve :(
#47 - Bluestar - 2009. december 10.
Eeh, én egy alig 10.000 lélekszámú városban élek, és hidd el, még ezt is bajosan szeled át egyik végéből a másikba, normál tempóban egy óra alatt :) A gépjárműhasználat nagyságának okát (bár alapvetően én a biciklis közlekedést preferálom) pedig pontosan leírta xezs: attól, hogy valaki esetleg egy kisebb városban lakik, simán lehet hogy nem pont ugyanott van a munkahelye, és kétlem hogy télen reggelente neked lenne kedved -10 fokokban rollerezni városok között, tegyük fel főúton, esetleg autópályán :D

#43: ez most vicc, igaz? :) remélem csak annak szántad ^^ csak mert nem nagyon látom az értelmét, hogy autó nélkül miért ne lehetne megélni gyerekkel :O
#48 - Ancsi - 2009. december 10.
#47, ne aggodj, ez csak az ujgazdag felfogas. Amig van laba a gyereknek, addig huzzon el iskolaba magatol, legalabb nem hizik el. Ovodaba meg majd a nagyanyja viszi :-D
#49 - tetra - 2009. december 10.
xezs következetesen kiáll 8 millió vidéki (bocsánat, nem-pesti) nevében. Én azért megkérdeztem néhány embert, akik vidékiek, és még meg fogok néhányat, de korántsem ilyen egyérelmű a helyzet, főleg, hogy Budapest tele van első generációs vidékiekkel, akik között nyílván hasonlóan sértődött egyének is vannak, mint te, és a vidék szót másképp értelmezik. Ha már ketten mondjuk, hogy sértődött vagy, akkor ugyan gondolkozz már el, hogy mire ez a nagy hadakozás...
#50 - xezs - 2009. december 10.
Még mindig nem fogtátok fel hogy abszolút nem vagyok megsértődve, de már annyira elvittétek a beszélgetést ebbe az irányba, hogy érzem, itt kell abbahagyni.
#51 - kzk - 2009. december 10.
#48 Vissza, ujgazdag a kisfaszom, a gyerek elso par everol beszelek, amig nem onjaro, sot van, hogy vallalhatatlan tomegben. Bocsanat, hogy nem fogalmaztam egyertelmuen.
#52 - Ancsi - 2009. december 10.
Babakocsi, vagod? Meg hatizsak, teszkos szatyor. Nem kell ide kocsi.
#53 - kzk - 2009. december 10.
Eso, ho, sar, szmog, betegseg, baleset, uj fog, egyeb. Amikor minden shiney, akkor lehet lelkesen tomegkozlekedni, persze.
De 6 csomag pelenkaval es bebietellel kenyelmesebb a nagybevasarlas, ha nem csak 8 reszletben tudod hazavinni.
Lehet, hogy tul kenyelmes vagyok, hja. De ha borul a bili, akkor nem art gyorsan reagalni.

Amugy meg ne bolcselkedj, huzzal zh-t irni. :-P
#54 - csildicsildi - 2009. december 11.
Sokan keverik a vidéki és tanyasi szót. Nem ugyan az. Azért, meg mert megláttál egy kecskét, még nem lesz vidék az ahol laksz. Jézusom,ember.
#55 - Kaoraku - 2009. december 22.
Attól, hogy a pesti köznyelv szerint minden a nem ott van az vidék, még nincs rendben attól totál független, hogy lenézés avagy nem. És tekintve, hogy egy ideje egyesítették Budát meg Pestet szerintem tökmindegy, hogy merről megyek merre ha Pestet mondok, az Budapestet jelenti, mivel ugyebár egyesítve van, és így rövidebb. A lemegyek felmegyek meg szintén röhejes, a minap olvastam egy cikket, hogy milyen sajnálatos, hogy ezt az ökörséget átvette a köznyelv, mert minden tekintetben hibás.
Az meg nagyon szép, hogy ti nem nézitek le mert vidéki, de 10ből 9 igen, tehát véleményem szerint teljesen jogos mindenki felháborodása.
Ilyet feltenni meg kb annyi, mint kiugrani a teherautó elé... Valószínüsíthető, hogy csúnya végkimenetele lesz.
#56 - snidling - 2011. január 9.
legjobb csajozosszoveg: "szasz, videki vagy?" :D diszkopatkanyok rulz