A tartalomból

 1. Hogyan tudok szavazni?
 2. Mik ezek a számok a quote-ok felett?
 3. Mire jó ez az [X] a quote-ok felett?
 4. Miért jó regisztrálnom?
 5. Milyen a jó quote?
 6. Mit csinál végülis a szépítés gomb a küldésnél?
 7. Mi az az RSS feed?
 8. Miből van RSS feed?
 9. Van a qdb.hunak IRC-csatornája is?
Hogyan tudok szavazni?

Minden quote felett van egy + és egy − gomb. Ha ezt megtaláltad, már nagyon egyszerű a dolgod: ha tetszik, kattints a +-ra, ha nem, a −-ra.

Mik ezek a számok a quote-ok felett?

Minden quote felett találsz zárójelben két számot, valahogy így: 77/82,35%. Az első a quote pontszáma, ami a pozitív és a negatív szavazatok különbsége. A második a pozitív szavazatok aránya az összes szavazathoz viszonyítva. Ez támpontul szolgál a pontszámhoz, kiderül belőle, hogy ténylegesen hogyan oszlik meg a szavazók véleménye.

Mire jó ez az [X] a quote-ok felett?

Az [X]-re kattintva panaszládába küldhetsz quote-okat. A panaszláda egy olyan konstrukció, ahol az adminisztrátorok mérlegelik az indokodat a visszavonásra, és eszerint szavaznak arról, hogy menjen-e vagy maradjon.

Miért jó regisztrálnom?

Hát azért, mert egy csomó jo dolgot lehet csinálni regisztrációval! Például

 • később is látni fogod, hogy szavaztál-e már egy quote-ra, és azt is, hogy hogyan;
 • be tudsz küldeni quote-okat a panaszládába;
 • hozzá tudsz szólni a quote-okhoz.

A lista azonban még bővülhet, szóval regisztrálj bátran.

Milyen a jó quote?

Általában sokféle szempontnak meg kell felelnie egy quote-nak ahhoz, hogy beszavaztassék. Így például:

 • Ne legyen túl alpári, mert az nem vicces.
 • Ne legyen tele röhögésekkel, úgymint loool, :D:DD:DDD:D, :)))))))))), és testvérei. Fogd rövidre.
 • Ne legyenek benne teljesen irreleváns dolgok, azaz oda nem illő üzenetek, opolások, voice-olások, belépések, kilépések, stb.
 • Ne legyenek benne több tagból álló nickek ASCII-tájképekkel és hasonlókkal. Nyugodtan rövidítsd le, mert rontják az olvashatóságot.
 • Ne legyen benne timestamp, ha nincs a quote-nak valamilyen idősíkbeli vonatkozása. Ne a csicsát küldd, hanem a quote-ot!

Jó dolgok ám ezek, figyelj rá oda. Sok quote-ot ront el az ocsmány forma.

Mit csinál végülis a szépítés gomb a küldésnél?

Felhasználva a forradalmi JavaScript technológiát, megalkottuk és képünkre formáltuk dr. Quote Lajos plasztikai sebészt. Szakterülete a quoteplasztika, imádja a munkáját! A következőket vállalja:

 • timestampek kigyomlálása;
 • klasszikus kétsoros MSN-üzenetek egy sorba varrása;
 • ircop-, op-, halfop-, voice-, és semmijelek heg nélküli eltávolítása;
 • a túl hosszú, kliens által megtört sorok összevarrása.

És mindez egy gombnyomásra, wow!

Mi az az RSS feed?

Az RSS feed egy olyan egyszerűsített formátumú dolog, amiből a szoftverek sokkal könnyebben ki tudják hámozni a hasznos információt, mint a HTML-oldalakból. Ez egy nagyon jó dolog, mert így nyomon tudod követni például a legfrissebb quote-okat, a legfrissebb hozzászólásokat, vagy csak egyszerűen le tudsz kérni quote-okat szoftverbarát formában, ha arra van éppen szükséged.

Az RSS feedek követésére az egyik legegyszerűbb módszer, ha például Firefoxban rákattintasz a narancssárga négyzetre. A böngésző fel fogja ajánlani neked, hogy betegye a feedet a Bookmarks Toolbar Folderbe, vagyis a címsor alatti sorba, és már klikkelhetsz is, hogy lásd, van-e új quote, hozzászólás, stb.

Miből van RSS feed?

Ahogy az az előző blokkban is kiderül, ahol nem találsz narancssárga ikont, abból nincsen feedünk. Itt egy lista, miből van:

Van a qdb.hunak IRC-csatornája is?

Nahát, majdnem el is felejtettük, persze, hogy van: #qdb.hu az IRCneten. Ez több okból is jó: látjátok az új quote-okat, látjátok az új hozzászólásokat, ráadásul – ez a legizgalmasabb – látjátok egymást és minket is! Kitűnő s remek alkalom ez, kár volna elszalasztani, néha még beszélünk is.